Visie

Elk jaar verbruiken we op deze planeet meer dan wat zij ons aan energie en grondstoffen kan bieden. Toch zijn er ook positieve signalen en groeit ons bewustzijn. Tuinen beschikken over heel wat potentieel en ze zullen in de toekomst een steeds grotere rol spelen in de ondersteuning van de ecosysteemdiensten.

Individuele veranderingen in het ontwerp en beheer van uw tuin lijken misschien onbeduidend, toch kan de impact aanzienlijk zijn wanneer milieuvriendelijke veranderingen worden doorgevoerd.

Wanneer je vertrouwt op de natuur, wordt je tuin een onuitputtelijke bron van verwondering.

Een ecologische tuin houdt rekening met de menselijke wensen en behoeften en wil bijdragen aan meer natuur, aan het herstel van het landschap en aan een schoner milieu. Meer specifiek; een tuin die leeft en de seizoenen volgt, waarin chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest geen plaats hebben en waar een zuinig energie- en watergebruik een grote rol spelen. In een ecologische tuin is de natuur de inspiratiebron voor de tuin en de tuin levert op haar beurt een bijdrage aan de natuur. De natuurlijke processen worden gebruikt in het voordeel van de tuinier.

In een ecologische tuin wordt zoveel mogelijk gekozen voor bomen en planten van eigen bodem, planten die zijn aangepast aan de grondsoort en aan ons klimaat. Ze zijn resistenter voor ziekten en plagen en geven een ecologische meerwaarde. Daarnaast is er ook plaats voor spontane natuur; plantensoorten die komen aanwaaien en zich vestigen, insecten, vogels en kleine zoogdieren. De ecologische tuin is echter geen wildernis waar alles je over het hoofd groeit; integendeel, wie inzicht heeft in natuurlijke processen, weet wat hij kan verwachten en hoe hij ermee om moet gaan.  Het spreekt voor zich dat in een ecologische tuin steeds gestreefd wordt naar een minimum aan tuinafval, een levende tuin betekent meer natuur en meer genieten. Een tuin waar hard gewerkt wordt, doch niet door de tuinier!

De belangstelling voor een aantrekkelijke en ecologisch ingerichte omgeving neemt toe. De steden worden groener, wintertuinen en serres verschijnen hier en daar en zelfs een moderne stedelijke loft heeft tegenwoordig een groen dakterras.

Ook in onze tuin verlangen we naar een oase, naar wat buitenlucht. Tot enkele jaren geleden was de tuin vooral een achterliggend decor. Vandaag neemt ze de plaats in van een veilig toevluchtsoord, een plekje waar we even kunnen vluchten uit de werkelijkheid, waar we volledig tot rust kunnen komen. Daarnaast  zien we onze  tuin als een echte leefruimte.

Afbeelding5a.jpg

Gepost door Silvia Dubois Permalink