Ontwerpen Tuinen

achterdetekentafel.jpg

Hou je van een natuurlijke tuin vol gemakkelijke planten of geef je eerder de voorkeur aan een iets strakkere structuur? Met of zonder niveauverschillen? Verkies je een ecologische concept of een voedselsbos? Staan waterpartijen, romantische kamers, verdoken paadjes, … op het verlanglijstje?

 

Een goed doordacht ontwerp ligt aan de basis van een geslaagde tuin. De stijl van de eigenaar weerspiegelt zich in de stijl van zijn eigenaar en visa versa.

 

Heel wat mensen werken graag zelf in hun tuin. Met een afgewerkt ontwerp kan u zelf aan de slag met de uitvoering.

 

 

Plan.jpg

TUIN MET HOOGTEVERSCHILLEN

 

tuin hoogteverschillen.jpg

 

SCHOLENCAMPUS

 

PublicSpace.jpg

 

 

STRAKKE ECOLOGISCHE TUIN

Project Paal.jpg

Het beeld van een verwilderde ecologische tuin is al een tijdje achterhaald. Ook ecologische tuinen kunnen best strak zijn. In dit ecologisch ontwerp spelen de bestaande eiken en de oprit naar de garage (welke zich achteraan, onder de woning bevindt) een grote rol in het bepalen van de ontwerplijnen. In het ecologisch kader, worden ecologisch verantwoordde materialen gekozen. Het asfalt van de bestaande oprit zal plaats maken voor grasdallen, wat beter past in het harmonieus groen geheel, en de carport en houtopslag krijgen een groendak. De beplanting is niet enkel mooi maar houdt rekening met vlinders en bijen. Daarnaast werd een amfibievriendelijke poel voorzien. 

VOORTUIN

Posterkleur.jpg

De oprit en het pad naar de voordeur waren reeds bestaand. Om een uniform geheel te creëren, werd vooral met cirkelvormen gewerkt.

 

KLEINE OMMUURDE STADSTUIN

Scan frituur Kortessem compr.jpg

Een kale ruimte werd omgetoverd tot een praktische tuin. De eigenaars wilden een flexibele, onderhoudsvriendelijke tuin. Flexibel in de zin dat naast ruimte om te genieten en te relaxen (jacuzzi, gezellig hoekje, ligruimte), ook heel wat functionele elementen, zoals bijvoorbeeld een opslagruimte voor frituuroliën, een plaatsje moesten krijgen.

 

ONDERHOUDSVRIENDELIJKE TUIN

PlanGenkblog.jpg

Voor sommige tuinbezitters dient een tuin om te relaxen en mag deze geen werkplek worden. Planten vormen een noodzakelijk kwaad dat onderhoud vraagt: snoei, bijwerken, gras maaien, onkruid verwijderen, … Daarom vinden we in dit ontwerp vrij veel verharding en siergrassen terug. Siergrassen hebben als grote voordeel dat ze heel wat onderhoudsarmer zijn dan bijvoorbeeld gazon of vaste planten.  Volgende voorzieningen mochten in deze tuin niet ontbreken: een pad met een breedte van 2 meter tot aan de bergruimte achteraan, een houtopslag, een hoekje om wat rommel zoals BBQ weg te bergen, containerhoekje, een schaduwterras, een zonnig plekje, …

 ECOLOGISCHE STRAKKE TUIN

ecologisch ontwerp.jpg

SCHETS BEPLANTINGSPLAN ECO-TUIN

beplantingsplan ecotuin gecomp.jpg 

Alles rondom is voortdurend in beweging. Een tuin leeft en een ecologische tuin moet bijdragen tot een betere kwaliteit van het milieu, de natuur en het landschap. Natuurlijke processen vormen een inspiratiebron. Het hergebruiken van groenafval, het planten van zoveel mogelijk inheemse (of ingeburgerde) planten en het achterwegen laten van alle chemische producten vormen de basis. De natuur mag wat meer zijn gang gaan, wat op termijn moet resulteren in minder onderhoud en meer genieten van fauna en flora. Er wordt een prima habitat gecreëerd  voor vogels, vlinder, hommels, egels, kikkers …, zonder afbreuk te doen aan de functionaliteit. De tuin is en blijft er tenslotte om te ontspannen en te genieten. Een enorme diversiteit aan planten zijn een noodzaak in een ecologisch concept.

 

STRAKKE TUIN MET ZACHTE BOCHTEN

Afbeelding1.jpg

Hoewel vasthoudend aan een regelmatig basispatroon, suggereert de uitwerking van de zachte bochten en de gebruikte siergrassen enige losheid. De beplantte delen en doorkijkjes benadrukken de diepte. Naast het grote terras met strakke vijver als grote blikvanger, heb je achteraan een rustig schaduwterras, waar de eigenaar zich rustig kan terugtrekken met zijn boek en toch een oogje in het zeil kan houden. Voor de kinderen werd een speelzone voorzien waar ze heerlijk kunnen ravotten, een zwembadje kunnen plaatsen, of een tentje opzetten.

 

 

 

 

Gepost door Silvia Dubois Permalink