28-03-15

Groei !

Toen ik in ons huidige huis kwam wonen, bestond het tuintje in hoofdzaak uit gazon omringd door een coniferen haag, asfalt, betonstraatsteen en grind. Een eerste tuinplan ontstond, doch werd wat later in de war geschud, vermits er zich een gelegenheid voordeed om klein stukje aangrenzende restgrond aan te kopen. Wat later kregen we wederom een kans onze tuin wat uit te breiden, wat zich zelfs een derde keer herhaalde. Vandaag kennen we de definitieve contouren van onze toekomstige tuin en kunnen we onze tuin verder laten groeien.

Hoewel er ondertussen al heel wat gebeurde, staat ons tuinproject nog in zijn kinderschoenen. Ondertussen genieten we van de evolutie en benutten we heel wat ruimte om te zaaien, planten en te oogsten. Het zaaien draait op volle toeren.  In de ban van Upcycling, spaarde ik de schaaltjes van de notenburgers op. Ze verlenen zich uitstekend om zaadbakjes van te maken.  De vensterbanken staan ondertussen vol.

 

zaaitijd.jpg

Op zoek naar vrije plekjes even halt gehouden bij de knikkende bloemen van de wintergroene Helleborus orientalis. Ze brengen al vroeg kleur in de tuin, groeten vriendelijk en zeggen de winter vaarwel !

helleborus2.jpg

 

09:29 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

08-04-14

Van het land naar de klant

Het appelseizoen in ons landje loopt gestaag ten einde. Boeren zijn hard aan het werken, want vanaf augustus bieden nieuwe oogsten zich wederom aan! Dit impliceert natuurlijk niet dat we geen appels meer kunnen eten, gedurende de zomermaanden blijven bewaarappelen immers beschikbaar op de markt. En niet enkel bewaarappels; de afgelopen 20 jaar verachtvoudigde de uitwisseling van groenten en fruit wereldwijd. Iets waar ik toch wel wat vraagtekens bij plaats...
Hoewel heel wat mensen claimen dat ze met het milieu begaan zijn, valt mij vooral op dat bijzonder weinig mensen echt stil staan bij seizoensgebonden producten en nog minder bij producten van eigen bodem.

Tijdens een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt, merk ik dat de meerderheid als wildemannen door de gangen racen en maar wat in hun karren gooien, zonder oog te hebben voor de praktijken die zich voor onze neus afspelen.

Een blik op de verpakking toont immers dat een grote meerderheid van het fruit onze rekken bereikt via import. Erger vind ik, dat het fruit, dat evengoed in België kan worden geproduceerd, van ver komt. Zo trof ik vooral appels uit Frankrijk en peren uit Argentinië!? Wat vreemd dat we in onze supermarkten steeds harder moeten zoeken om fruit van eigen bodem te vinden. En dan durf ik nog niet te denken aan al de gevolgen; het zinloze transport, de overvolle wegen, CO2 en natuurlijk de massa’s verpakkingen die rechtstreeks in de prullenmand belanden.

 

P1080004.JPG

Budingen_WL (27).JPG

In Zoutleeuw hebben 28% van alle landbouwers fruitgaarden, waarvan 54% peer en 39% appel.

 

15:35 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin, Levenswandel | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

18-07-11

Zuiderse sfeer met Ficus carica

Vijgen worden geassocieerd met mediterrane landen, toch doet hij het in ons klimaat best goed. In al de jaren dat ik er eentje in de tuin heb staan, sloeg de vorst slechts één maal zo hard toe dat alle takken verdwenen waren. In het voorjaar vormden zich echter spontaan nieuwe scheuten, en niet erg veel later kon ik wederom genieten van de toch wel erg decoratieve look.

Vijgen kweek je best op een zonnige, beschutte plaats in arme grond. Bemesting zorgt ervoor dat de scheuten te snel groeien, wat ze heel wat vorstgevoeliger maakt.

vijg.jpg

13:46 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Heesters, lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

06-07-11

Vefrissend aperitief

Is het warm? Heet? Wat het weer ook is, de zomer staat vaak synoniem aan luie warme dagen en zwoele avonden terwijl de helft van de bevolking op een ander adres vertoeft.  In de tuin blijft het tijdens deze zomermaanden alle dagen vakantie, waarbij af en toe een heerlijk aperitiefje met ingrediënten uit eigen tuin de spits afbijt.  Heel wat muntsoorten verlenen zich prima om een verfrissende aperitief voor te zetten.

Onderstaand receptje probeerden we onlangs uit. Zelf vonden we het heerlijk en ook bij onze gasten viel het blijkbaar in de smaak. Wie zin heeft om het eens uit te proberen:   

 

10-tal muntblaadjes

Limoensap (2 maten)

Rietsuiker (1 koffielepel)

Limoncello (4 maten)

 

Deze ingrediënten samen shaken, verdelen over 2 glazen en  vervolgens bijvullen met prosecco.

 

mentha.jpg

08:49 Gepost door Silvia Dubois in kruiden, lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

22-06-11

Borago officinalis

Al eeuwenlang worden aan bernagie (ook wel komkommerkruid genoemd) legendarische krachten toegekend. Zo zou het kruid met zijn helderblauwe, eetbare stervormige bloempjes, vreugde en geluk brengen op de plaatsen waar het groeit. Volgens de oude Grieken en de Romeinen was bernagie vooral de brenger van troost en moed. Van Plinius kreeg de naar komkommer smakende plant voor haar oppeppende invloed de erenaam ‘Euphrosinum’ (= de welgezinde).

 

Bernagie is een winterharde, gemakkelijk te kweken plant. Hij houdt van zon en zaait zichzelf behoorlijk uit. Hij groeit wat onregelmatig naar alle kanten, maar dat wordt goedgemaakt door de wolk van blauwe bloempjes, die gedurende de hele zomer in gebogen trosjes bloeien.

De bladeren kunnen in slaatjes, als decoratie op zomercoctails, ingevroren in ijsblokjes, of je kan ze klaarmaken als spinazie. 

Zijn bloempjes versieren de hele zomer lang lekkere slaatjes en borrelhapjes. Ook in ijsblokjes staan de lieve blauwe bloempjes enig.

 

 

bernagie2.jpg

 

10:06 Gepost door Silvia Dubois in Flora, kruiden, lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

13-05-11

Onder de appelboom

Geen maand heeft zoveel dichters geïnspireerd als de bloeimaand mei. De tuin is één en al belofte; heerlijke geuren van meiklokjes en seringen overvallen ons, naast bloemenpracht en uitbundige bloesems.

Onder de appelboom

 

Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar,
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom ik ging zitten en ik zat
te kijken hoe de buurman
in zijn tuin nog aan het spitten
was, de nacht kwam uit de aarde
een blauwer wordend licht hing
in de appelboom

toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en verweg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom

en later hoorde ik de vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was

gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij
voor onze leeftijd.

 

Rutger Kopland
uit: Onder het vee,
Van Oorschot, Amsterdam 1966

 

Niet iedereen beschikt over voldoende ruimte om een hoogstam appelboom te planten.  Ballerina’s of minitrees bieden hier zeker een antwoord. 

 

Ballerina

Hoogte: 1.5m (volgroeid: 2.5m, met snoeien op 1.8m te behouden)

Breedte: 0.2m (volgroeid: 0.2m, vormt geen zijtakken)

Stamhoogde: 0.1m (zo goed als geen stam)

Plantafstand: minimaal 0.5m

Voordelen: Hoge productie, Makkelijk in onderhoud, Zeer klein

 

07:35 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin, poëzie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

09-05-11

Hemerocallis citrina

Vaste plant met grote pollen grasachtige  bloemen. Elke bloem blijft slechts 1 dag open, maar vermits er zoveel knoppen zijn, blijft de plant best wel een tijdje overbeladen zodat je wekenlang plezier beleeft aan deze daglelie. Vermits er vroege, middelvroege en late bloeiers zijn, kan je door slim aan te planten, de hele zomer genieten van bloeiende daglelies in de tuin

 

De mooie trompetvormige lichtgele bloemen van deze wilde soort verschijnen reeds in mei. Naast de bloemenpracht zijn de bloemen bovendien eetbaar. Hoe lichter de kleur, hoe frisser en hoe knapperiger. Hoe donkerder hun kleur, hoe kruidiger de smaak wordt. De blaadjes kunnen in een slaatje, of je kan ze opvullen met een zalmmousse.

 

Hemerocallis citrina.jpg

07:42 Gepost door Silvia Dubois in Flora, lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

26-04-11

Barbaar met karakter

Rabarber is een winterhard gewas dat, eens geplant, jaar na jaar zal bloeien. Nadat hij enkele jaren in de vergetelheid was geraakt, is hij aan een forse opmars bezig.  Zowel in de keuken als in de tuin wint deze plant - die botanisch gesproken een groente is, maar voornamelijk als vrucht wordt behandeld - aan populariteit.   Op dit ogenblik staat hij geen moment stil, hij groeit terwijl je er naar kijkt!

 

Rabarber stamt uit het verre Azië, meer bepaald de noordwestelijke provincies van China. De oeroude ‘barbaarse’ plant werd vooral gewaardeerd om zijn uiteenlopende geneeskrachtige eigenschappen, onder meer voor de behandeling van koorts, geslachtsziekten en pest.

R. rhabarbarum  verwijst naar de Griekse en Romeinse gewoonte om vreemde planten als barbaars te beschouwen. De Latijnse naam Rheum rhaponticum verwijst dan weer naar de afkomst van rabarber. En Rha is een oude Griekse naam voor de rivier de Wolga, waar rabarber gedijt op zijn oevers.

 

Naast zijn decoratieve waarde is rabarber populair in de keuken; confituur, crumbles, roomijs, vlaaien, kwarktaart, ... De ietwat zure smaak vraagt vaak om een royale schep suiker en combineert vooral goed met kaneel, vanille, gember, sinaasappel, hibiscus, roos, vlierbloesem, aardbeien, frambozen en appels. Rabarber kan ook best verrassend uit de hoek komen in combinatie met vette vlees- en vissoorten.

 

Opgelet, de bladeren van rabarber bevatten giftig oxaalzuur. Enkel de stelen, die tot een meter hoog kunnen groeien, zijn eetbaar. Ze variëren in kleur van roze tot donkerrrood of groen, en worden zo'n 2 tot 7 cm dik. 

Rabarber is vrij vezelig en erg zuur van smaak, de plant is rauw nauwelijks eetbaar. Het is mogelijk om, net als bij witloof en asperges, rabarber onder potten te kweken of te 'forceren'. Hierdoor blijven de stelen roze van kleur en mals van structuur. Ook de smaak is dan een stuk milder, zodat deze rabarber zelfs rauw gegeten kan worden.

 

 

Rabarber 1.jpg

 

16:10 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

08-04-11

Vaccinium corymbosum

Vermits het stekken van blauwe bosbessen niet altijd van een leien dakje loopt, kan je voor vermeerdering jonge scheuten marcotteren. Deze methode vraagt weinig kennis en de kans op succes is bijzonder hoog. Het voorjaar verleent zich hier uitstekend toe.

Kies gezonde, laaggroeiende twijgen, die gemakkelijk naar de grond gebogen kunnen worden. Meng wat turf en zand met de grond, en maak eventueel een kleine verwonding op de toekomstige wortelplaats (ca. 15 tot 30 cm onder de groeitop). Maak het boven de grond zittende uiteinde verticaal vast aan een steunstokje.  Zorg dat er minimaal 5 bladeren/knoppen boven de grond uitsteken en geef tijdens droge periodes water, zodat de grond rond de aflegger niet uitdroogt. Tegen het najaar zal de aflegger voldoende wortels dragen zodat hij elders geplant kan worden. Wil je de beworteling verbeteren, kan je ervoor opteren om de aflegger 2 tot 3 jaar aan de moederplant te laten.

 

blauwbes (1).JPG

 

18:34 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook