07-06-15

Futuur natuur (2)

futuur,natuur,ham,paletten,tuin

Het ging wel eens tijd worden om met het monteren van het palettentuintje te starten. Dus trokken we gisteren richting Veldhovenheide om de constructie in elkaar te timmeren. De oorspronkelijke gedachte was om een 'duister' nis te maken, om de onzekerheid die de toekomst met zich mee brengt te benadrukken. Het idee evolueerde richting een iets hoopvollere gedachte, leven! Zelfs in onzekerheid, ook al tasten we vaak in het duister, er is hoop. De toekomst, die hebben we immers in eigen handen.

De gecomprimeerde ruimte met smal nis maakt een statement doordat het volledig  vervaardigd is uit afgedankte materialen. Het belang van Limburg en Wijckmans zorgde voor enkele paletten en Bio-Home had nog een aantal potten natuurverf staan die over datum waren, waarvoor mijn oprechte dank! Volgende week zijn de plantjes aan de beurt. Heel wat zaailingen staan te popelen van ongeduld. En dan wordt het stilletjes aan tijd om af te tellen, wat ik altijd één van de leukste dingen heb gevonden!

Nis

 De basis staat klaar !

10:00 Gepost door Silvia Dubois in Kunst, Levenswandel, Ontspanning, Tuin | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook

07-05-14

Project PIT – kunst in open ruimte

Landschapskunst is hot. In Borgloon en Heers kaderen reusachtige kunstwerken het landschap in. Haspengouw, een rijk erfgoed dat heel wat meer in petto heeft dan bloesems. Wij gingen vast op verkenningen en werden meermaals verrast.

Het doorkijkkerkje ‘reading between the lines’ liet zich niet gemakkelijk fotograferen en komt op het scherm niet echt tot zijn recht. Toch wil ik het hier bewaren. Twijfelgrens benaderden we langs de juiste kant. Passanten die ons tegemoet wandelden, moesten ietsjes langer wachten eer hun twijfel voor zekerheid geruild kon worden. Over het algemeen werden we op de verschillende locaties vooral bijzonder stil. 

Wie houdt van wandelen of fietsen over pittoreske paadjes,  zacht glooiende hellingen, boomgaarden, poelen, prachtige vergezichten en van kunst, die kan hier zijn hartje ophalen. De kunstwerken nodigen uit om op een ander manier naar de ruimte te kijken. Ze laten je stil staan en ze lopen verder, zowel in tijd en ruimte.

between the lines

twijfelgrens

maditatie

SubDivo.JPG

 

07:09 Gepost door Silvia Dubois in Kunst, Landschap, Ontspanning | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook

31-10-13

Wildbreien

Bomen en straatmeubilair in een wollig jasje, je ziet het steeds vaker opduiken. Eerst vooral in grote steden, maar tegenwoordig ook in kleine landelijke gemeenten als Deurne, bij Diest. Niet enkel kunstenaars, ook anonieme breiers volgen het voorbeeld van grondlegster Magda Sayez. Ongeveer 8 jaar geleden besloot ze in te grijpen. Ze vond dat haar grijze stad best een wollige kleurboost gebruiken kon.

Vervolgens groeide de belangstelling voor dit soort graffiti, met natuurlijke wol. Het wildbreien (ook wel stadsbreien, urban knitting en Guerilla knitting genoemd) won aan populariteit. Koude, grijze en grillige plekken werden opgefleurd met kleur en warmte. Een erg leuk initiatief, dat zich ondertussen wereldwijd wist te ontwikkelen. Dankzij de vele leuke breiwerkjes, blijft de openbare ruimte in beweging. Steeds andere vormen en kleuren, kleine kuntwerkjes die her en der verschijnen, en ons uitnodigen om even halt te houden...

wild2.jpg

12:16 Gepost door Silvia Dubois in Kunst, Steden en pleinen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

14-09-13

Over de schoonheid van het scheppen met natuurlijke materialen

Tijdens een wandeling van Lommel richting Hechtel-Eksel kruisten we de uitvergroting van een nest, een soort imposante, kronkelende cocon die de bomen in slingert. Een creatie welke onverbrekelijk verbonden blijft met de natuur en samen een geheel vormt. Een prachtig lijnenspel midden in de natuur en opgebouwd uit natuurlijke elementen. Overgebracht naar een artificieel milieu zouden ze al hun charme verliezen.Will Beckers bleek de kunstenaar achter dit project. Hij maakt gevlochten sculpturen, met natuurlijke materialen.

wbeckers2.jpg

WBeckers.jpg

Spontaan deed het me denken aan de werken van Andrew Goldsworthy, waar ik een grote fan van ben. Goldsworthy werkt enkel met materialen zoals ze in de natuur worden aangetroffen, net zoals heel lang geleden gebeurde.  Hoe langer hoe meer ondergaat de natuur eerst bewerkingen voor ze als materiaal in de productie opgaat. Bomen worden eerst tot planken verzaagd eer ze gebruikt worden om een bankje, kunstwerk of  knuppelpad mee te bouwen. Dit is niet zo bij Goldsworthy; hij werkt met wat er voor het rapen ligt. Stokken, keien,  pluimen,  ijspegels, wol, al wat hij vinden kan. 
In de meeste gevallen beperkt de ingreep van Goldsworthy zich tot het
selecteren en verplaatsen of herschikken van bladeren, keien, takjes, stenen. Keitjes van groot naar klein en van donker naar licht concentrisch geordend rond een zwart gat, een strook bladeren evoluerend van groenig wit over geel naar donkergroen, een draad van wol over een muurtje heen, ...

08:58 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Kunst, ontwerp | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook