15-12-16

Buiten gebeurt het !

Waar vind je natuur tussen beton en de lege bierblikjes? Neem je af en toe het heft in handen en breng je zelf wat natuur op het canvas?

Het bloggen ben ik wat ontgroeid. Gebrek aan tijd in combinatie met de zin om alsmaar achter het scherm te kruipen in dit digitale tijdperk? Of lonken andere uitdagingen? 

 

Facebook

 

 

06-07-11

Vefrissend aperitief

Is het warm? Heet? Wat het weer ook is, de zomer staat vaak synoniem aan luie warme dagen en zwoele avonden terwijl de helft van de bevolking op een ander adres vertoeft.  In de tuin blijft het tijdens deze zomermaanden alle dagen vakantie, waarbij af en toe een heerlijk aperitiefje met ingrediënten uit eigen tuin de spits afbijt.  Heel wat muntsoorten verlenen zich prima om een verfrissende aperitief voor te zetten.

Onderstaand receptje probeerden we onlangs uit. Zelf vonden we het heerlijk en ook bij onze gasten viel het blijkbaar in de smaak. Wie zin heeft om het eens uit te proberen:   

 

10-tal muntblaadjes

Limoensap (2 maten)

Rietsuiker (1 koffielepel)

Limoncello (4 maten)

 

Deze ingrediënten samen shaken, verdelen over 2 glazen en  vervolgens bijvullen met prosecco.

 

mentha.jpg

08:49 Gepost door Silvia Dubois in kruiden, lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

22-06-11

Borago officinalis

Al eeuwenlang worden aan bernagie (ook wel komkommerkruid genoemd) legendarische krachten toegekend. Zo zou het kruid met zijn helderblauwe, eetbare stervormige bloempjes, vreugde en geluk brengen op de plaatsen waar het groeit. Volgens de oude Grieken en de Romeinen was bernagie vooral de brenger van troost en moed. Van Plinius kreeg de naar komkommer smakende plant voor haar oppeppende invloed de erenaam ‘Euphrosinum’ (= de welgezinde).

 

Bernagie is een winterharde, gemakkelijk te kweken plant. Hij houdt van zon en zaait zichzelf behoorlijk uit. Hij groeit wat onregelmatig naar alle kanten, maar dat wordt goedgemaakt door de wolk van blauwe bloempjes, die gedurende de hele zomer in gebogen trosjes bloeien.

De bladeren kunnen in slaatjes, als decoratie op zomercoctails, ingevroren in ijsblokjes, of je kan ze klaarmaken als spinazie. 

Zijn bloempjes versieren de hele zomer lang lekkere slaatjes en borrelhapjes. Ook in ijsblokjes staan de lieve blauwe bloempjes enig.

 

 

bernagie2.jpg

 

10:06 Gepost door Silvia Dubois in Flora, kruiden, lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook