03-10-11

Maclura pomifera

De osagedoorn (Maclura pomifera) behoort tot de moerbeifamilie (Moraceae). De sterk opvallende vruchten in de vorm van een sinaasappel zijn sterk gerimpeld en hebben een diameter tot ongeveer 15 cm. Ze zijn gevuld met een kleverig wit sap en ze worden vooral aangewend voor de bereiding van natuurlijke geneeskundige tinctuur en zalven. In tegenstelling tot de gewone moerbei, zijn de vruchten niet geschikt voor menselijke consumptie. De Maclura pomifera is geen inheemse boom, hij vond zijn oorsprong in de Verenigde staten. In ons klimaat bereikt hij na 10 jaar ongeveer een hoogte van 4 meter. In prairiegebieden werden ze massaal aangeplant om ondoordringbare heggen te vormen. De scherpe stekels die zich op de takken bevinden, vormden een voorloper op de prikkeldraad.

maclura pomifera (2).JPG

07:27 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, Flora | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

23-09-11

Maanbol

Voor mij op tafel ligt een maanbol, een kleine droge cocon met een hart als een ster. Vijf spitsoren dichtgegroeid met een grote rups midden in de kern. Verder liggen er nog wat zaden, een enveloppe, een pen met zwarte inkt, wat ongeordend papier, een digitale camera en een kop koffie. De derde kop, zwart, enkel koffie. Langzaam wordt het later. Ik pieker me suf. Ik zal wel oud worden, of vergeetachtig en verstrooid.  Altijd wat kwijt. Toch vind ik het steeds terug. Meestal net wanneer ik het opgegeven heb. Zo kreeg ik mijn zaaddoos plots in het vizier. Ik moet het toch eens afleren om alles voortdurend van plek te veranderen...  

P1010059.JPG

zaadjes van de zwarte stokroos - Alcea roesa 'Nigra'

 

09:33 Gepost door Silvia Dubois in Levenswandel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

19-09-11

Brussels by bike

brusselsbybike.jpg

In een luie zetel hangen vinden we maar niks. Bijgevolg lieten we de teugels wat vieren en trokken we gisteren tijdens de zoveelste autoloze zondag 'editie'  richting onze hoofdstad. Met de fiets dwaalden en doolden we gezapig Brussel rond. Terwijl straten ontwaakten, sijpelde de stilte van een anders zo rumoerige stad langzaam binnen...

 

08:14 Gepost door Silvia Dubois in Levenswandel, Ontspanning | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

17-09-11

Prairiebeplanting en Machobeplanting

Dit weekend zijn het opendeurdagen bij Jan Spruyt, de man die zich de afgelopen jaren specialiseerde in prairiebeplanting. Ondertussen is prairiebeplanting geen onbekend begrip meer;  met een vorm van aanplanting die zich typeert door een lange levensduur, een visueel aantrekkelijk natuurlijk uitzicht en zijn arbeidsextensief karakter kenden prairietuinen hun opmars. De groenvorm heeft als voornaamste voordelen dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, dat een prairietuin wintervast en zelfregulerend is, dat er niet extra dient te worden beregend, dat de gebruikte planten een nectarbron zijn voor vlinder, bijen en andere insecten, …

Al deze voordelen  maken dat prairietuinen vaak worden gepromoot als de nieuwe visie op ecologisch tuinieren. Toch is dit niet helemaal sluitend. De prairiebeplanting bestaat immers voornamelijk uit uitheemse planten die voorkomen in de prairies van Noord-Amerika. Ook kan de prairietuin niet als ideale vlindertuin aanzien worden, vermits er voor het instant houden van onze inheemse vlinderpopulatie vooral waardplanten nodig zijn. Het is wel mooi meegenomen dat de laatbloeiende bloemen een gewaardeerde nectarvorm zijn. Ook het gebruik van lava laat een ecologische voetafdruk na, maar er zijn al een aantal alternatieven en er wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe bodemmaterialen.

Naast prairiebeplanting, kan je tijdens de opendeur ook heel wat te weten komen over Perennial Macho Plantings, een soort label dat Jan Spruyt introduceerde. Machobeplanting is een soort label dat toegekend wordt aan een aantal planten met een mega-macho-karakter. Het zijn vooral langlevende oersterke planten, welke zich in minder dan 1 jaar tot maximum 2 jaar tijd volledig sluiten.  Machoplanten zijn ziekteresistent, ogen mooi, kunnen lichte betreding verdragen, hoef je geen extra water te geven vermits ze droogte resistent zijn, bovendien beperkt het onderhoud zich tot éénmalig maaien aan het einde van de winter.

pra.jpg

prai2.jpg

prai3.jpg

 

 

19:08 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Flora, Natuur, ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

15-09-11

Uitbundige sieruien

In september kunnen we vaak nog genieten van de laatste zachte zomerdagen. Vandaag schommelde de temperatuur rond de 20 graden. Ideaal om in de tuin te klussen en te genieten van het heerlijk najaarszonnetje.

En zoals iedereen al wel gemerkt zal hebben, het is weer volop 'bollentijd'. Nadat de vrolijke sterretjes van de Allium’s de tuin het afgelopen voorjaar zo opvrolijkten, zijn dit de eerste bollen waarvan ik een aanzienlijk aantal exemplaren extra in de grond heb gezet. Niet enkel omdat ik verlang naar een tapijt vol uitbundigheid, maar ook omdat afgelopen zomer heel wat katten en  poezen uitgerekend onze borders uitkozen als openbaar toilet. Daarbij maakten ze er een sport van om de bollen uit te graven en ermee vandoor te gaan.  Op verschillende plaatsen in de tuin vond ik af en toe een stukje terug.  Nu de grond warm is, wat deze mediterrane bollen nodig hebben om een goed wortelgestel te vormen, heb ik een hele strook  Allium giganteum, Gladiator en Purple sensation geplant. Ook heb ik me laten verleiden om enkele bolletjes van de Allium Hair aan te schaffen. Op de verpakking zien ze er zo bizar en komisch uit, ik ben eens benieuwd wat dat in het echt gaat geven. En nu nog Allium schubertii, die wil ik het liefst in mijn tuintje, maar helaas ben ik hem nog niet tegengekomen. Wekenlang blijft deze variëteit prachtig. De haast excentrieke bollen blijven er een hele poos fris uit zien en behouden gedurende een lange periode hun kleur. Best wel indrukwekkend.

Naast Allium ging er ook nog wat Galanthus de grond in. Zoveel keuze en zoveel variëteiten, waarvan de meest sobere en bescheiden soorten mijn voorkeur genieten. Voor een natuurlijk beeld gooi ik ze in groepjes op de grond, waar ze vervolgens, op de plek waar ze terecht kwamen, de aarde tegemoet gaan.

 

P1000199.JPG

 

16:40 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Tuin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

14-09-11

Kleurrijk feest

In onze bloemenweide verschenen bloemen in alle kleuren van de regenboog. Heel de zomer lang werden we verwend met een levend boeket, een kleurrijke mix, welke op sommige plaatsen een hoogte bereikte van wel 2 meter. Het wordt stilletjes tijd om afscheid te nemen van het schilderachtige hoekje en over te gaan tot het maaien, zodat de zaadjes zich kunnen verspreiden. Maar eerst nog enkele fotootjes ...

bloemenweide.jpg

bloemenweide3.jpg

 

16:20 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Flora, Tuin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

11-09-11

Festival of Rare Plants

De tuinen van het kasteel Hex worden 2 keer per jaar opengesteld voor publiek. Eén keer in juni en één keer in september. Dit weekend kan je er terecht voor het ‘festival of rare plants’. Hex is gelegen in het pittoreske dorpje Heks (Heers), bekend om zijn boomgaarden en schilderachtig landschap.

hex.jpg

Te Hex is er een immens uitgestrekte moestuin, welke aangelegd werd in de 18de eeuw, en nog steeds het hele jaar rond de familie van groenten en fruit voorziet. Zelfs in tijden van hypermoderne koelingsystemen, wordt de traditionele groentekelder nog steeds gebruikt.

groentekelder.jpg

 

08:03 Gepost door Silvia Dubois in Ontspanning, Tuin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

09-09-11

Groene 'search engine'

In het magazine van AS Adventure las ik een kort artikeltje over een groene zoekmachiene; http://www.ecosia.org/

Alle servers van Ecosia draaien op groene stroom en daarnaast doneren ze 80% van hun advertentieopbrengsten aan het World Wildlife Fund (WWF).  Wil je een steentje bijdraaien in het redden van het Braziliaanse regenwoud, dan kan je het net afschuimen via ecosia.

07:50 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

06-09-11

Structuur

Vlakken en lijnen bepalen de structuur of het geraamte van een tuin. Gemis aan structuur kan ’s winters moeilijk te verbloemen zijn en kan midden in het groeiseizoen leiden tot een onontwarbare plantenmassa. Het lijnenspel, vaak gevormd door paden, borders, plantenbedden of hagen en de vormen (basisvlakken) zie je van op afstand, ze brengen ritme en geven richting aan het geheel. Hoe vreemder de vorm van je tuin, hoe belangrijker de structuur wordt. Het toepassen van de juiste lijnen en vormen geven immers een antwoord op het invullen van moeilijke en lastige plekken.

De plantvormen spelen een belangrijke rol, zij voegen immers een derde dimensie toe. Ze zorgen voor hoogte, bakenen ruimtes af, zorgen voor sfeer en maken van de tuin een driedimensionale eenheid. Deze levende structuur is het meest variabele element in de tuin welke doorheen de seizoenen heen heel wat verschillende functies kan hebben. Sommige planten hebben duidelijke architectonische kwaliteiten. Denk maar aan de prachtig gekleurde winterstammen van wilgen en berken, aan de exotisch uitziende bladeren van een varen, of aan de beweging en het geluid van bamboes en siergrassen en het weelderige groen van een banaan.

doorsnede.jpg

12:46 Gepost door Silvia Dubois in ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

05-09-11

Hoestdrank

Toen we vorige winter wat liepen te hoesten en proesten, kreeg ik van mijn buurvrouw een hele fles zelfgemaakte hoestdrank cadeau. Wel, ik moet toegeven dat we tijdens het verdere verloop van de winter gespaard bleven van die vervelende kriebelende winterkwaal.

Wie zin heeft om dit eens uit te proberen kan het goedje brouwen aan de hand van volgend recept:

 

Volgende ingrediënten samen koken tot de suiker en de klissap gesmolten is:

 

½  liter water

½  kg kandijsuiker

4 blaadjes laurier

3 kaneelstokken

Een hele bussel tijm (best veel)

Stuk zwarte klissap

 

De pan van het vuur halen en tot slot 6 citroenen en  375 ml rhum (80°) toevoegen.

 

Naast de hoestdrank op basis van rhum, kregen we het recept van een dennensiroop, wat ook goed zou werken, en waar geen alcohol bij gebruikt wordt:

Jonge dennentoppen wassen, de kookpot ermee vullen. Vervolgens de dennentoppen onder water zetten en ze goed laten koken, tot ze mals zijn.

 

Nadat je ze een nachtje hebt laten staan,  zeven en het nat samen met 1 kg klot kandijsuiker gedurende zo’n 45 minuten laten koken. In flesjes of potjes doen en klaar is kees!

16:15 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook