11-01-12

Vogels loeren en beloeren

Op 4 en 5 februari  wordt in België voor de 12 de keer de nationale tuinvogeltelling georganiseerd, om inzicht te krijgen in de bestaande vogelpopulatie en de verspreiding van soorten. De telling wordt altijd in de winter gehouden omdat de vogels zich dan dichter bij huis laten zien.

10-tallen vogels komen naar je tuin, opzoek naar voedsel en beschutting. Je kan natuurpunt helpen om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen door een half uurtje, het maximale aantal van dezelfde soort dat je op één moment ziet, te tellen. Ga naar  http://www.natuurpunt.be/nl/biodiversiteit/vogels/vogels-...  om de tuinvogels met duidelijke foto’s te zien. Je vindt er een folder met een handige checklist die je kunt downloaden om het tellen gemakkelijk te maken.

Vogels vormen een belangrijke bijdrage aan de sfeer en de beweging in je tuin. Wanneer je in je tuin voldoende verschillende planten, heesters en bomen hebt ontstaat er een aantrekkelijk leefgebied voor hen. Je kunt volop genieten van hun kleur, gezang en vrolijk gefladder.

web_winterkoning_francois.jpg

 

12:52 Gepost door Silvia Dubois in Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

06-12-11

Charmes

De dagen zijn kort, en vaak ook somber, maar de tuin behoud in elk seizoen zijn charmes. Nu de laatste blaadjes gevallen zijn, komen zaaddozen, besjes, gekleurde takken en twijgen op de voorgrond te staan.   Als bij wat nevelig weer de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt zakt, krijgen heel wat planten een kraagje of worden ze getooid met een laagje kristalsuiker. Terwijl alles in rust is, kloppen gedachten avond na avond aan. Heel geschikt om nieuwe plannen te maken voor het nieuwe tuinseizoen ...   

Callicarpa.jpg

17:02 Gepost door Silvia Dubois in Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

30-11-11

ecologie binnen een verstedelijkte omgeving

De zwemvijver in het Boekenbergpark te Deurne was in 2007 de eerste ecologische zwemvijver van België en meteen ook de grootste van Europa. Speciaal bodemmateriaal en meer dan 22.000 planten zuiveren het (zwem)water op een natuurlijke manier. De opvallende functionele gebouwen zijn volledig bekleed met het vandalismebestendig corten-staal. Esthetisch sluit de kleur van het natuurlijk oxidatieproces naadloos aan bij de parkomgeving en bij de abstracte vorm. De hellende daken werden als vijfde gevel ingevuld en voorzien van een sedumdak. Naast het esthetisch aspect, wordt op deze manier tevens oververhitting vermeden. Het regenwater en het overtollige water van de zwemvijver wordt opgevangen en herbruikt om de ligweide en de beplantingen te besproeien.

zwemvijver.png

naast zwemmen, kunnen kinderen hun hartje ophalen in de speeltuin die zich op amper een steenworp bevindt.

P1010999.JPG

15:14 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Levenswandel, Natuur, Ontspanning | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

17-11-11

Tijd voor bomen

De Keyserlei te Antwerpen wordt heraangelegd, en dat heeft zo zijn gevolgen. Op dit moment arresteert de politie heel wat activisten die protest voeren tegen het kappen van lindebomen. Meer dan 10.000 handtekeningen en een week lang protest in de bittere kou mochten echter niet baten. Het klimteam van de politie wordt ingeschakeld en de laatste personen worden uit de bomen gehaald.  Bomen zijn mooi om te zien, rustgevend en bovendien goed voor onze planeet. Bomen zijn bovendien vaak de groene long van de steden.  Maar ook in onze tuin spelen ze een grote rol. Eigenlijk kunnen we haast stellen dat een tuin zonder boom geen tuin is. En geef nu toe; wie verkiest het zicht op steen of dak, boven luchtig gebladerte?

November is een uitstekende maand voor actie. Tijd om heesters te verzetten, hagen en bomen aan te planten.

 

Afbeelding2comp.jpg

 

09:36 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, ecologie, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

08-11-11

Alnus glutinosa (Els)

Alnus glutinosa.jpg

Inheemse, bladverliezende, vaak meerstammige boom, welke we vooral langs beken en op vochtige plaatsen aantreffen.

16:26 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, ecologie, Natuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

22-10-11

Liquidambar styraciflua

Liquidambar, een opvallende solitair, vooral omwille van zijn prachtige herfstverkleuring; van geel, karmijn, tot bloedrood en purper.

 

De naam Liquidambar is afkomstig van het Latijnse ‘liquidus’ en het Arabische ‘ambar’; vloeibare amber. Amber, dat een uitscheidingsproduct van de potvis is, kennen we vooral uit de parfumindustrie. De overvloedig vrijkomende bruinrode hars uit een beschadigde stam van Liquidambar, geurt even speciaal als de welriekende amber uit de maag van de potvis, vandaar de verwijzing in zijn naam.

Naast de bijzondere geur, werd de kleverige hars door de indianen gebruikt als lekkernij; sweet gum, de voorloper van de kauwgom. In Midden-Amerika wordt deze boom nog steeds aangeplant om de kauwgomindustrie van grondstoffen te voorzien.

Styraciflua staat dan weer voor vloeibare storax en storax is het gestolde sap van de Styrax officinalis, dat op zijn beurt gebruikt wordt als amber.

 

 

liquidambar.png

 

21:42 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, Flora, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

20-10-11

zeemzoete geur

26 letters, woorden, volzinnen. Zonder kleur en zonder geur, en in hun eenvoud vaak heel erg mooi.  Maar wie schrijft er vandaag nog lange brieven op ouderwets papier?

Woorden, geuren en kleuren. Wie houdt nog even halt wanneer hij plots een heerlijke geur ontwaart?

Chimonanthus praecox is zo’n typische sterke ruiker, waar je nauwelijks aan voorbij kan gaan. Hoewel hij tijdens de zomerperiode vrij onopvallend blijft, toont deze langzaam groeiende struik zijn talent tijdens de wintermaanden. Gekoppeld aan de bloei met fijne zacht witgele bloempjes, verspreidt hij een innemende en overweldigende zoete geur. 

 

"De ballade van de dingen die niet overgaan" - Johan Willem Frederik Werumeus Buning

 

De geur van diepe bossen na den regen,

De geur van water en van roestbruin hout,

De geur van 't paard dat men het liefst mag rijden,

En van het donker haar waarvan men houdt,

Duister en licht in 't witte bed gelegen,

En, wat het beste is in dit bestaan,

Te slapen met de liefste aan zijn zijde

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

De kracht van stieren in de voorjaarsweide,

De glans van tranen en van witte zijde

En parelen om een slanke hals gedaan,

De macht van armen om een hals geslagen,

De nacht van zoete antwoorden en vragen,

De pijn der vrouwen die in't kraambed gaan,

De pijn die men van zijn vriendin moet lijden

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

Geluid van water dat van rotsen stort

En van een kerk waarin gezongen wordt,

En van zwaar weer, dat niet wil overgaan,

Van slagregens in slapeloze nacht

Dat men verlaten ligt en niet meer wacht,

Het leeg wit bed, beschenen door de maan,

De liefde die verkeert in 't lange lijden,

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

08:06 Gepost door Silvia Dubois in Heesters, poëzie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

11-10-11

Aards kleurenpallet

Heel wat vaste planten kenmerken zich door een korte bloeiperiode, maar sommige kunnen er bijna het hele jaar goed uitzien. Ook in de herfst en in de winter, kunnen heel wat plantensilhouetten en zaadschermen voor een boeiend beeld zorgen.

Het kiezen van planten, gebeurt veel te vaak op basis van hun bloei en weinig op basis van hun sierwaarde tijdens de kille winterperiode. Wellicht omdat we tijdens de lente en de zomer nu eenmaal meer buiten vertoeven. Toch kan kiezen voor mooie planten, die daarnaast tijdens de winter niet in een hoopje pulp veranderen, een meerwaarde zijn. Heel wat planten trotseren wind en vorst, zijn veerkrachtig en anderen zijn dan weer zo sterk dat ze zelfs fier overeind blijven staan. Ook grassen houden het over het algemeen erg lang uit, in de lage winterzon zien de verdroogde bloempluimen er immers prachtig uit.

appel.jpg

 

16:08 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Natuur, ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

07-10-11

Vlinders

Hoewel de vlindertijd op haar einde loopt, zijn er in  oktober best nog heel wat vlinders te zien. Vandaag een dagpauwoog (Inachis io), één van de meest bekende vlinders uit Europa, en een admiraalvlinder (Atalanta). gespot. 

vlinders.jpg

19:17 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

04-10-11

Nazomeren op hoog niveau

Het voormalige steenstort, de terril van Heusden-Zolder, vormt samen met de omliggende gronden een kostbaar natuurreservaat. Het Limburgs ‘zwarte goud’ wordt gestaag omgesmeed tot een groene diamant. De hellingen aan de zuidflanken, genieten van een microklimaat met snelle opwarming. De leisteen en schiefer verbrokkelen. Het leem dat tijdens dit proces vrijkomt is rijk aan mineralen, wat kansen schept voor heel wat zeldzame planten en vogels. Zo tref je hier de nachtzwaluw, de zwarte specht, de boomleeuwerik, de ijsvogel en vele insecten en vlinders.

terril heusden-zolder.jpg

terril heusden-zolder 2.jpg

 

23:42 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook