09-01-13

Viburnum bodnantense

om een beetje in de sfeer te blijven van de winterbloeiers ...

viburnum x bodnantense.jpg

Viburnum bodnantese.jpg

foto's d.d. 03 januari 2013 Nationale plantentuin te Meise

09:19 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

06-01-13

Magie van de winterbloeiers

Hamamelis of toverhazelaar, woorden die klinken als muziek. Sinds de oudheid worden planten benoemd met een geslachtsnaam die lang en beschrijvend was. In eerste instantie lagen vooral de morfologische kenmerken aan de basis, later, tijdens de middeleeuwen speelde vooral de geneeskrachtige werking van planten een grote rol bij het ordenen. De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (1707-1778) was de grondlegger van de huidge nomenclatuur. Elke plant kreeg hierbij twee namen; een geslachtsnaam en een soortaanduiding.

In botanische of wetenschappelijke namen van planten herkennen we vandaag nog steeds de toen levende talen, het Grieks en het Latijn. De wetenschappelijke namen zijn altijd volledig en ze verwijzen meestal naar de herkomst, typische plantkenmerken of naar de ideale groeistandplaats. Aan de plantennaam kunnen we vaak afleiden hoe de plant er uit ziet. Wanneer we naar het buitenland gaan, is het belangrijk om de wetenschappelijke benamingen te kennen, vermits deze benaming over de hele wereld dezelfde is.

De Nederlandse namen zijn eerder volksnamen, meestal plaats- en streekgebonden. Ook deze namen duiden in hoofdzaak op eigenschappen of op het uiterlijk van de plant.

Hamamelis: hama (Grieks voor gelijk) en melis (slaat op mellon= appelboom), wat kan slaan op gelijk bloemen en vruchten, bladeren gelijkend op appelbladeren. Hamatus slaat dan weer op haakvormige bloemen.  

mollis: Latijn voor zacht, mollig, week

intermedia: tusseninstaand, middelste, in vorm of kleur

Hamamelis2.JPG

Persoonlijk vind ik de roodbloeiende soorten de mooiste. Helaas willen ze om één of andere reden niet in onze tuin aarden. Misschien dat ik bijgevolg eens op zoek ga naar een Cornus mas, vermits ik deze misschien net iets mooier vind dan een geel bloeiende Hamamelis...

 

09:02 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Heesters, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

29-11-12

Fonkelende bomen

De dagen zijn kort en somber. Kilte en rijpkristallen bieden zich aan. Toch heeft ook deze periode van het jaar zijn charmes. Denk maar aan de keren waarop het laagstaand winterzonnetje zich laat zien en gele grassen laat gloeien. Of aan de gekleurde takken en twijgen, die nu de laatste blaadjes van de bomen vallen, pas goed uit de verf komen. Ook vogeltjes laten zich massaal zien en zorgen voor een prachtig levend schouwspel...

Wespelaar.jpg

Foto Arboretum Wespelaar

 

09:37 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, Natuur | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

14-11-12

Nostalgie

CCF14112012_1.jpg

VANDAAG

 

CCF14112012_00000.jpg

VROEGER

14:15 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

26-09-12

Nazomer met zijn laatste helden

De herfst met storm en regen ligt in het verschiet … maar zover is het gelukkig nog niet! We kunnen nog even heerlijk genieten van de nadagen, terugkijkend op de overvloed van zonnige zomerse middagen. Heel wat planten houden dapper stand en blijven alsmaar nieuwe bloemen vormen, terwijl andere planten in hun omgeving langzaam beginnen aftakelen.
Geranium ‘Rozanne’ is één van de betere introducties sinds jaren. Bloeit onafgebroken van mei tot eind november met blauwwitte bloemen boven decoratieve bladeren. Bovendien weeft deze plant zich mooi tussen andere planten in. Ook Helianthus atrorubens bewees dat hij een echte held in de tuin is; de vele warmgele bloemen verschijnen in de zomer en bloeien tot het najaar. Ze lokken tal van bestuifende insecten naar de tuin en de zaden leveren op hun beurt voedsel voor de vogels. Zeer mooi achteraan in de border, of als snelgroeiend windscherm.

Afbeelding1.jpg

12:47 Gepost door Silvia Dubois in Fauna | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

28-04-12

Brussel anders bekeken

Parken, bossen, het Zoniënwoud, privétuinen, begraafplaatsen, weilanden en moestuinen maken van Brussel één van de meest groene steden in Europa. Maar liefst de helft van het gewestelijk grondgebied is groen.

Meer dan 27 m² groen per inwoner, dit maakt van Brussel de groenste hoofdstad van Europa! Natuurlijke vijveroevers, taluds van spoorwegen die omgevormd werden tot groene stroken, het behoud van dode bomen in de bossen, het opzetten van schuilplaatsen voor dieren, geen pesticiden, het bevorderen van inheemse plantensoorten, ... allemaal factoren die bijdragen aan de grote rijkdom van de Brusselse groene ruimten.

 

Brussel.jpg

 

http://www.brussel.irisnet.be/online-diensten/cultuur-toe...

http://www.leefmilieubrussel.be/Templates/Particuliers/Ni...

AAA.jpg

08:41 Gepost door Silvia Dubois in Natuur | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

19-03-12

Afval of bouwstof?

Steeds meer mensen verzamelen hun groenafval en tafelresten. Vervolgens stappen ze in hun wagen, om dit naar het containerpark te brengen.  In sommige gemeenten en steden kan het eenvoudiger, daar kan de groene bak, met alle composteerbare materialen, gewoon aan de deur geplaatst worden, waar het  opgehaald wordt door de vrachtwagen die er speciaal op uit gestuurd wordt om doorheen alle straten van het dorp (of stad) te rijden.

Het verzamelde materiaal  bevindt zich in zijn afvalstroom en vervolgt zijn lange weg ... ook de grote berg die zich op het containerpark vormde, moet weer verder getransporteerd worden, richting groenrecycler, waar de afvalstroom uiteindelijk in de verwerkingsfase beland.

Ondertussen popelen al die groene vingers nu ze de eerste lentezon voelen ... maar al te graag willen ze in de tuin aan de slag ... maar niet zonder compost ... bijgevolg  snellen ze in hun wagen ... 

Afvalstroom, verwerkingsstroom, transport, ... terwijl composteren toch helemaal niet zo moeilijk is. Bovendien niets dan voordelen en heel wat extra leven in je tuin! En duur hoeft het ook niet te zijn, je moet maar eens rondom kijken, overal wordt er gesnoeid, en met wilgentenen kan je heel wat leuke dingen doen. Toen vrienden van ons laatst aangaven dat ook bij hun het snoeien van hun wilgen op het programma stond, sprongen we maar al te graag op de kar ... bedankt Jeanine en Robby!

compostbak.jpg

10:20 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

28-02-12

Hoge venen

Hogevenen.png


Hou je van desolate landschappen en stukjes ongerepte natuur?


Dan zal een bezoekje aan het de Hoge Venen, één van de enige natuurlijke biotopen die tot vandaag zijn blijven bestaan, je zeker kunnen bekoren.  


Afgelopen zondag, na een stevig ontbijt, trokken mijn man en ik samen het natuurpark in. Het leek wel of heel de wereld in een diepe slaap verzonken was, op enkele lieve vogelgeluidjes en het zacht kabbelende beekje na, leek het of we bevonden ons in een afgeschermde gesloten cocon, ver van alle leven vandaan.


Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. Naast de vernieling van bossen in de loop der eeuwen door branden, leidde oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het overmatig vellen van bomen, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf,  tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen waren de Hoge Venen voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 werd heel wat heideland opnieuw herbeplant met sparren.

14:38 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

14-02-12

Galanthus

Langzaam smelt de sneeuw en ruimt vorst zijn plaatsje in voor dooi. Zo mooi als de tuin vorige week was, zo troosteloos oogt hij nu. Stengels liggen platgeslagen op de grond en van de afgestorven vaste planten resten nog enkel wat hoopjes vlakke bruine vlaaien. De grond is nog helemaal bevroren en de watertuilen zijn nog niet ontdooid. Zelfs nu, onder deze barre omstandigheden verschijnen hier en daar de eerste sneeuwklokjes.  In dit seizoen met weinig bloei, blijft dit dappere bolgewas me nog steeds op een charmante manier bekoren.

Afbeelding1G.png

 

09:56 Gepost door Silvia Dubois in Flora | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

15-01-12

Vallei van de Drie Beken

Het Vlaamse natuurgebied 'Vallei van de Drie Beken' strekt zich uit van aan de Paalse plas tot in Molenstede. De Vallei dankt zijn naam aan de drie beken die de vallei parallel aan elkaar doorsnijden. Naast de belangrijke natuurfunctie van het reservaat, heeft de vallei tevens een belangrijke functie als overstromingsgebied.

De afwisseling van natte valleigronden, zandige donken en droge Diestiaanheuvels zorgt voor een enorme diversiteit aan fauna en flora. Je vindt er enerzijds waterminnende planten als waterdrieblad, wateraardbei, moeraswederik, dotterbloem en anderzijds op drogere plekken o.a. heidekartelblad, stekelbrem, blauwe knoop en grondster. Heel wat dieren voelen zich aangetrokken tot de vallei. Je vindt er vogels als houtsnip, watersnip, boomvalk, havik, diverse spechten en de wespendief.  

Dankzij een ruim vijfhonderd meter lang vlonderpad kan iedere natuurliefhebber tussen zonsopkomst en zonsondergang, ook in de natte periodes, wandelen en genieten in dit moerassige natuurgebied.

landschap warre verward.jpg

19:08 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur, Ontspanning | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook