17-09-13

Tuinhoekje

Vorige zomer merkten we dat de dynamiek in onze bloemenweide ervoor zorgde dat steeds meer hardnekkige ruigtekruiden de kop op staken. De oude soorten verdwenen en nieuwe soorten, die we liever niet zagen verschijnen, vestigden zich.  We stonden voor de keuze, of de successie een halt toe roepen, of het tuinhoekje opnieuw inrichten. Het werd het laatste.

Tijdens het voorjaar maakte ik een selectie, vooral op basis van bijen- en vlinderplanten met een zo lang mogelijke bloeiperiode en met een minimum aan onderhoud. Na een bijzonder strenge winter, bleek het helaas niet mogelijk ergens een Buddleja alternifolia op de kop te tikken, de kwekers waar ik mij meestal toe richt, vertelde me dat alle  waren stuk gevroren. Volgend jaar hoop ik dat ze tegen de schutting aan zullen pronken en de lege gaatjes opgevuld worden met wat extra massa en structuur.

 

tuinhoekje.jpg

Voorziene planten: Anaphalis triplinervis, Buddleja alternifolia, Echinacea purpurea, Eupatorium mac. 'Atropurpureum, Gaura lindh. 'Whirl.Butterflie, Miscanthus, Pennisetum alop. 'Hameln', Persicaria ampl. 'JS Calor', Philadelphus ‘Virginal’, Nepeta, Phlox div. 'Chattahoochee', Salvia nemorosa, Syringa Vulgaris ‘Mmd.Stepman’, Veronica longif. 'Blauriesin', Viburnum opulus ‘Roseum’.

gaura.jpg

Gaura lindh. 'Whirl.Butterflie 

anaphalis.jpg

anaphalis3.jpg

Anaphalis triplinervis (de witte vlekken op de eerste foto); een zeer sterke laagblijvende borderplant en een zeer goede bodembedekker met kleine tuilvormige bloemen, die het liefst in de zon of half schaduw vertoeft. Ze heeft geen bijzondere verzorging nodig.

 

Een oud blogje over de bloemenweide: http://tuinontwerp.skynetblogs.be/archive/2011/09/14/kleu...

 

09:14 Gepost door Silvia Dubois in ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

14-09-13

Over de schoonheid van het scheppen met natuurlijke materialen

Tijdens een wandeling van Lommel richting Hechtel-Eksel kruisten we de uitvergroting van een nest, een soort imposante, kronkelende cocon die de bomen in slingert. Een creatie welke onverbrekelijk verbonden blijft met de natuur en samen een geheel vormt. Een prachtig lijnenspel midden in de natuur en opgebouwd uit natuurlijke elementen. Overgebracht naar een artificieel milieu zouden ze al hun charme verliezen.Will Beckers bleek de kunstenaar achter dit project. Hij maakt gevlochten sculpturen, met natuurlijke materialen.

wbeckers2.jpg

WBeckers.jpg

Spontaan deed het me denken aan de werken van Andrew Goldsworthy, waar ik een grote fan van ben. Goldsworthy werkt enkel met materialen zoals ze in de natuur worden aangetroffen, net zoals heel lang geleden gebeurde.  Hoe langer hoe meer ondergaat de natuur eerst bewerkingen voor ze als materiaal in de productie opgaat. Bomen worden eerst tot planken verzaagd eer ze gebruikt worden om een bankje, kunstwerk of  knuppelpad mee te bouwen. Dit is niet zo bij Goldsworthy; hij werkt met wat er voor het rapen ligt. Stokken, keien,  pluimen,  ijspegels, wol, al wat hij vinden kan. 
In de meeste gevallen beperkt de ingreep van Goldsworthy zich tot het
selecteren en verplaatsen of herschikken van bladeren, keien, takjes, stenen. Keitjes van groot naar klein en van donker naar licht concentrisch geordend rond een zwart gat, een strook bladeren evoluerend van groenig wit over geel naar donkergroen, een draad van wol over een muurtje heen, ...

08:58 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Kunst, ontwerp | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook

13-09-13

Topiaria in een heel vreemd parkje

Een tijdje geleden kreeg een vriendin een brochure van een bizar parkje “Park Natuur & cultuur” in Stevoort in haar handen geduwd. We besloten om samen op verkenning te gaan, want hoewel dit park reeds in 2007 geopend werd, hadden wij er nog niet eerder van gehoord.

Op de website lazen we in welk licht het park werd gecreëerd; “Onze moderne maatschappij dwingt ons allen meer en meer in een zuiver kunstmatige leefomgeving waardoor alsmaar de drang ontstaat te kunnen ontspannen in een natuurlijke omgeving maar ook om terug voeling te krijgen met de natuur en de natuurlijke elementen”. Vermits ik natuur hoog in het vaandel draag, stemde dit mij natuurlijk erg gelukkig.  We spraken af op de parking en waren op dat tijdstip van de dag de enige levende zielen, die de verschillende tuinkamers kwamen bekijken. Van bij het begin was ik verwonderd over het feit dat ik vooral cultuur vaststelde. Natuur en voeling met natuurlijke elementen roept bij mij immers een totaal ander beeld op, dan wat ik hier te zien kreeg.

De idee van het concept op zich vind ik best leuk. De uitwerking, het etaleren van ‘een collectie’, echter heel wat minder. De beleving zou veel leuker zijn, wanneer je verrast zou worden, wanneer je bijvoorbeeld van het ene verhaaltje in het andere tuimelt. Wanneer de kamers wat meer verborgen zouden zijn en ze met elkaar verbonden zouden zijn door een rode draad. De verhalen moesten we er echter zelf bij bedenken.

Toen we bijna rond waren botsten we op de kabouters van Rien Poortvliet, best iets om trots op te zijn. Wanneer je zijn prachtig geïllustreerde verhalen en versjes leest, ziet hoe hij zijn kabouters uitwerkt, hun karakters, hun leven, hun wereld, dan betreur ik de manier waarop ze hier werden neergezet. Kris kras door en bij elkaar op een strak geschoren grasmat, net als in een verzameling. Het is duidelijk dat hier heel wat mogelijkheden zijn; spontaan denk ik een parkje met leuke verhaaltjes, bijvoorbeeld naar analogie van het ‘volk van Laaf’ uit de Efteling.

buxustopia2.jpg

 

topia.jpg

 

buxustopiakopie.jpg

Enkele fragmentjes van wat we te zien kregen

 

 

Topiaria, topia of vormsnoei is van alle tijden. De kunst van het snoeien werd voor het eerst uitvoerig besproken door Plinius de Oudere in zijn ‘Naturalis Historia’ (1 ste eeuw na Christus).  'Geen boek is zo slecht dat je er niets van kunt opsteken' was het motto van Plinius, een beruchte veellezer en verzamelaar uit de Romeinse tijd.

 

Plinius las hij de hele tijd en hij schreef onophoudelijk. Vaak leverde hij ook commentaar. Zo komt hij bij zijn beschrijvingen vaak tot conclusies die een duidelijk beeld scheppen. Zijn hoofdwerk, Naturalis historia, kan aanzien worden als één van de belangrijkste bronnen voor vele aspecten van de Romeinse cultuur en historie. Het is een aantal malen in het Nederlands vertaald onder de titel ‘De wereld’ en ook wel ‘Kennis van de Natuur’.

08:04 Gepost door Silvia Dubois in Ontspanning, Tuin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

12-09-13

speels zoekend naar wat nectar

Afgelopen zomer waren er heel wat vlinders in onze tuin, veel meer dan andere jaren. Ondertussen loopt de zomer op zijn einde en trekt de warmte langzaam weg. Elke vlindersoort heeft zo zijn eigen methode om de winter door te komen. Heel wat dagvlinders die hier overwinteren, zoeken beschutting in een holle boom, de houtstapel, een schuurtje, onder bladeren van groenblijvende stengels, onde dorre bladeren, tussen uitgebloeide stengels, in een holte in de grond, ...

Wil je dat de vlinders de lente halen, ruim je tuin dan niet te grondig op! Laat de dorre stengels gerust staan, ze zorgen naast overwinteringsgelegenheid vaak voor prachtige winterse silhouetten. Alles hoeft niet netjes kortgeknipt, moderne beplanting is vandaag de dag niet alleen een stuk losser, daarnaast probeert ze ook de natuur te weerspiegelen en richt ze zich op duurzaam tuinieren, in samenhang met de natuur.

kleinevos.jpg

Kleine Vos

bruinzandoogje.jpg

Bruin zandoogje

08:59 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Fauna, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

10-09-13

Groeven in een grimmige stam

Gekraak van takken breekt de stilte. Bramenstruiken woekeren over het pad, de doorns reiken tot aan mijn knieën. Ik sluit mijn ogen, de geur van het bos op mijn huid geeft rust. Ik kijk in het rond, naar de varens en de met mos overwoekerde stronken. Een open plekje in het bos heeft iets warms, zo onder het licht dat tussen de kruinen door glanst. Contouren van struiken wiegen zachtjes heen en weer. En plots ontmoet ik meneertje stam. Een optimistisch kereltje, ook al werd hij doormidden gekliefd,  hij lacht me vrolijk tegemoet!

vrolijk mannetje.jpg

 

09:46 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, ecologie, Fauna, Flora, Levenswandel, Natuur | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

09-09-13

Lost Place

Lost Place, enkele beelden van een verlaten fabriek in Haren. Misschien toepasselijk, na een lange tijd van stilzwijgen?

In het leven gaat het er niet altijd even eerlijk aan toe. De ene groeit op in welvaart, en de andere wordt kansloos geboren. De afgelopen maanden verliep niet alles rondom ons zoals we hadden verwacht. Dit lopend logje over groen, ecologie, de tuin en al wat ik met plezier heb gezien en uitgelezen, lag bijgevolg dus even stil.

Natuurlijk zag ik de afgelopen maanden heel wat zaken die ik graag deel. Heel wat beelden en mijn reflectie krijgen jullie voortaan opnieuw in korte, veel te snel geschreven teug. Vaak niet meer dan enkele kleine puzzelstukjes in een groter verband, waarvan het geheel me zelf ook niet altijd even duidelijk is.

 

Haren.jpg

Haren2.jpg

HarenGraffitti.jpg

 

13:33 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

26-03-13

Bezige bijtjes, ook in de stad!

Bijen zijn onze belangrijkste bondgenoten in de voedselproductie, ze spelen een essentiële rol en ze zijn een belangrijke indicator van een gezond leefmilieu. Helaas gaat het slecht met onze bijen, het aantal imkers daalt en de bijen worden steeds meer door verschillende oorzaken bedreigd:

Pesticiden: een groep van bestrijdingsmiddelen is erg giftig voor bijen, met name een groep genaamd Neonicotinoiden.

Ziekteverwekkers: de honingbij wordt geparasiteerd door een mijt; de Varroa-mijt. Deze mijt verzwakt de bij en brengt diverse virusziekten over.  Daarnaast is er ook nog de ziekteverwekker Nosema die in de darmen van de bijen kan voorkomen en hun gezondheid aantast.

Te weinig volwaardig voedsel: Naast honing als energiebron (suiker) heeft een bij ook stuifmeel nodig. Dit dient als eiwit- en vitaminebron. Een tekort aan stuifmeel of eenzijdig stuifmeel (van slechts een enkele plant) leidt tot verzwakking van de gezondheid.

De combinatie van deze oorzaken; pesticiden en gebrek aan stuifmeel die de bijen verzwakken of vergiftigen, maken de bijen kwetsbaar voor diverse ziekten.

 

Om de overlevingskansen van de bij te verhogen ontstaan er steeds meer initiatieven. Tal van organisaties proberen ons bewust te maken van deze problematiek, in de hoop dat we met ons allen een steentje bij zullen dragen. En daarvoor hoef je niet eens op het platteland te wonen!

 

Urban beekeeping, een trend die zich al enige tijd voordoet in verschillende wereldsteden, is een moderne manier van bijen houden in de stad. Een bijenvolk in huis, op het dak of op het balkon. Een leuke bezigheid en een manier om dichter bij de natuur te staan, die je tevens lekkere honing oplevert. In Berlijn zijn er ondertussen een 750-tal stadsimkers met in totaal meer dan 1000 bijenkasten. En in Londen is er in ruim 10 jaar tijd een verdubbeling gespot van deze bijenhouders. Bij ons staat deze nieuwe trend nog in de kinderschoenen, de toekomst zal uitwijzen of deze trend zich ook hier zal verder zetten. Het zou vast een grote rol kunnen wezen in het welzijn van onze steden. Bijen bestuiven bloemen en (fruit)bomen waardoor er een groenere stad en een gezonder ecosysteem ontstaat.  Op planten in de stad zitten geen schadelijke landbouwpesticiden, waardoor er sterkere en gezondere bijenvolkeren ontstaan, welke tevens betere honing hebben. Daarnaast biedt de stad veel meer variatie aan drachtplanten vergeleken met het platteland waar alles bespoten wordt. Er is vaak een grotere diversiteit aan bloemen en de bloei van planten is verspreid over het jaar.

 

Het volgen van een imkercursus is voor velen nog net een brug te ver.

Toch kan ook u heel wat bijdragen tot het welzijn van onze bijen, want wilde bijen nestelen niet enkel in natuurgebieden, maar ook in uw tuin; in de bodem, in gaatjes en spleten van muren, in gaten van hout, rietmatten en schroefgaatjes.

 

Bij de meeste wilde bijen is het vooral belangrijk dat nestgelegenheid en voedingsbron niet te ver van elkaar liggen. Met simpele materialen als rietstengels, bosjes bamboestokjes en houtblokken met geboorde gaten van verschillende doorsnede kun je voor een prima nestgelegenheid zorgen.

Zet of hang ze in de buurt van planten die nectar en stuifmeel leveren, met de openingen in zuidelijke richting.

Met de lente in het vooruitzicht, staan we allen te popelen om onze tuin te verrijken met enkele nieuwe planten. Naast esthetiek kan een bijvriendelijk karakter ook één van de criteria zijn, toch?

 

Enkele erg waardevolle planten, bomen en struiken zijn onder andere:

distelsoorten (kogeldistel, blauwe distel, kaardenbol, ezelsdistel)

een aantal tuinkruiden  zoals venkel, tijm, munt, dille, lavendel, …

Achillea (duizendblad)

Angelica archangelica (engelwortel)

Buddleja (vlinderstruik)

Crataegus monogyna (meidoorn)

Crocus (krokus)

Digitalis purpurea (vingerhoedskruid)

Erica tetralix (gewone dophei)

Eupatorium (leverkruid)

Filipendula ulmaria  (moerasspirea)

Galanthus nivalis (sneeuwklokje)

Gypsophila  (gipskruid)

Helianthus atrorubens (zonnebloem)

herfstaster

Hydrangea anomala sups.Petiolaris (klimhortensia)

Ilex aquifolium (hulst)

klaver

klimop

Leucanthemum vulgare (wilde margriet)

Lonicera periclymenum (boskamperfoelie)

Lupines

Origanum vulgare (wilde marjolein)

Prunus cerasifera (kerspruim)

Prunus domestica (pruim)

ezelsoor

sedumsoorten

Salix cinera (grauwe wilg)

Tilia (linde)

Vaccinium myrtillus (bosbes)

 

 

dierenhotel.jpg

 

08:28 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Fauna, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook

25-03-13

Megalomaan

Als je te lang nadenkt vind je uiteindelijk altijd een reden om iets niet te doen, waardoor je ook heel wat mooie en waarschijnlijk ook wel wat minder mooie dingen, zal missen.

Als je te lang nadenkt kan je ook altijd een reden vinden om iets net wel te doen. Het heeft allemaal te maken met het leggen van accenten.

De steenkoolmijn van Beringen staat sinds haar sluiting in 1989 voor het grootste deel leeg. Om dit bijzondere erfgoed te behouden is er nood aan renovatie en restauratie. Het meerjarig strategisch plan vertrekt van het bestaande landschap en de architectuur van het bestaande erfgoed.

Naast publieke functies zoals een museum en open ruimte welke als hefboom en trekker fungeren, worden ook een aantal private initiatieven gegroepeerd. De totale herbestemming van de voormalige mijnsite gebeurt via een publiek-private samenwerking. De plannen met betrekking tot deze herbestemming werden echter niet door iedereen even positief onthaald. Naast de bouw van een rusthuis, serviceflats en een subtropisch zwembad, was één van de prioriteiten de bouw van een waanzinnig megalomaan shoppingcenter; een doorn in het oog bij velen. Onderhandelingen zijn nog steeds aan de gang, het blijft een beetje bang afwachten, ondertussen berusten we in het feit dat de bouw van het grootschalig winkelcomplex (voorlopig) werd afgeschoten.

demijn.jpg

 

 

09:00 Gepost door Silvia Dubois in Levenswandel | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

09-03-13

Dappere en brutale rover

Een lekker Turks tortelduifje zag deze onstuimige kleine deugniet wel zitten. Schuchter was hij niet, op amper één meter van ons raam, stortte hij zich hongerig op zijn weerloze slome prooi. Dat deze tortel symbool staat voor liefde, laat de snelle schreeuwer niet aan zijn hart komen, voor hem betreft deze tortel slechts een heerlijk hapje om u tegen te zeggen. Sperwer versus duif; een prooi, even groot als zijn jager. De natuur, de cirkel van het leven en de dood, hoe we er zelf deel van uitmaken, en hoe we af en toe een glimp kunnen werpen op de kleine taferelen die zich dagelijks rondom ons afspelen...

sperwer.jpg

07:27 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

08-02-13

Gedicht uit "Alle Goeds"

Ingmar.jpg

08:13 Gepost door Silvia Dubois in poëzie | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook