15-12-16

Buiten gebeurt het !

Waar vind je natuur tussen beton en de lege bierblikjes? Neem je af en toe het heft in handen en breng je zelf wat natuur op het canvas?

Het bloggen ben ik wat ontgroeid. Gebrek aan tijd in combinatie met de zin om alsmaar achter het scherm te kruipen in dit digitale tijdperk? Of lonken andere uitdagingen? 

 

Facebook

 

 

06-01-13

Magie van de winterbloeiers

Hamamelis of toverhazelaar, woorden die klinken als muziek. Sinds de oudheid worden planten benoemd met een geslachtsnaam die lang en beschrijvend was. In eerste instantie lagen vooral de morfologische kenmerken aan de basis, later, tijdens de middeleeuwen speelde vooral de geneeskrachtige werking van planten een grote rol bij het ordenen. De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (1707-1778) was de grondlegger van de huidge nomenclatuur. Elke plant kreeg hierbij twee namen; een geslachtsnaam en een soortaanduiding.

In botanische of wetenschappelijke namen van planten herkennen we vandaag nog steeds de toen levende talen, het Grieks en het Latijn. De wetenschappelijke namen zijn altijd volledig en ze verwijzen meestal naar de herkomst, typische plantkenmerken of naar de ideale groeistandplaats. Aan de plantennaam kunnen we vaak afleiden hoe de plant er uit ziet. Wanneer we naar het buitenland gaan, is het belangrijk om de wetenschappelijke benamingen te kennen, vermits deze benaming over de hele wereld dezelfde is.

De Nederlandse namen zijn eerder volksnamen, meestal plaats- en streekgebonden. Ook deze namen duiden in hoofdzaak op eigenschappen of op het uiterlijk van de plant.

Hamamelis: hama (Grieks voor gelijk) en melis (slaat op mellon= appelboom), wat kan slaan op gelijk bloemen en vruchten, bladeren gelijkend op appelbladeren. Hamatus slaat dan weer op haakvormige bloemen.  

mollis: Latijn voor zacht, mollig, week

intermedia: tusseninstaand, middelste, in vorm of kleur

Hamamelis2.JPG

Persoonlijk vind ik de roodbloeiende soorten de mooiste. Helaas willen ze om één of andere reden niet in onze tuin aarden. Misschien dat ik bijgevolg eens op zoek ga naar een Cornus mas, vermits ik deze misschien net iets mooier vind dan een geel bloeiende Hamamelis...

 

09:02 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Heesters, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

20-10-11

zeemzoete geur

26 letters, woorden, volzinnen. Zonder kleur en zonder geur, en in hun eenvoud vaak heel erg mooi.  Maar wie schrijft er vandaag nog lange brieven op ouderwets papier?

Woorden, geuren en kleuren. Wie houdt nog even halt wanneer hij plots een heerlijke geur ontwaart?

Chimonanthus praecox is zo’n typische sterke ruiker, waar je nauwelijks aan voorbij kan gaan. Hoewel hij tijdens de zomerperiode vrij onopvallend blijft, toont deze langzaam groeiende struik zijn talent tijdens de wintermaanden. Gekoppeld aan de bloei met fijne zacht witgele bloempjes, verspreidt hij een innemende en overweldigende zoete geur. 

 

"De ballade van de dingen die niet overgaan" - Johan Willem Frederik Werumeus Buning

 

De geur van diepe bossen na den regen,

De geur van water en van roestbruin hout,

De geur van 't paard dat men het liefst mag rijden,

En van het donker haar waarvan men houdt,

Duister en licht in 't witte bed gelegen,

En, wat het beste is in dit bestaan,

Te slapen met de liefste aan zijn zijde

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

De kracht van stieren in de voorjaarsweide,

De glans van tranen en van witte zijde

En parelen om een slanke hals gedaan,

De macht van armen om een hals geslagen,

De nacht van zoete antwoorden en vragen,

De pijn der vrouwen die in't kraambed gaan,

De pijn die men van zijn vriendin moet lijden

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

Geluid van water dat van rotsen stort

En van een kerk waarin gezongen wordt,

En van zwaar weer, dat niet wil overgaan,

Van slagregens in slapeloze nacht

Dat men verlaten ligt en niet meer wacht,

Het leeg wit bed, beschenen door de maan,

De liefde die verkeert in 't lange lijden,

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

08:06 Gepost door Silvia Dubois in Heesters, poëzie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

18-07-11

Zuiderse sfeer met Ficus carica

Vijgen worden geassocieerd met mediterrane landen, toch doet hij het in ons klimaat best goed. In al de jaren dat ik er eentje in de tuin heb staan, sloeg de vorst slechts één maal zo hard toe dat alle takken verdwenen waren. In het voorjaar vormden zich echter spontaan nieuwe scheuten, en niet erg veel later kon ik wederom genieten van de toch wel erg decoratieve look.

Vijgen kweek je best op een zonnige, beschutte plaats in arme grond. Bemesting zorgt ervoor dat de scheuten te snel groeien, wat ze heel wat vorstgevoeliger maakt.

vijg.jpg

13:46 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Heesters, lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

11-04-11

Er groeit iets in Meise

Magnolia’s behoren steevast tot de mooiste lentebloeiers. In de vroege lente produceren ze grote, sierlijke bloemen, soms met een heerlijke geur. Gisteren maakten we in de plantentuin van Meise kennis met een heel aantal magnoliaselecties en zelfs met een aantal wilde soorten.  Voor magnolia-liefhebbers is het momenteel echt volop genieten!

 

Magnolia.jpg

 

08:59 Gepost door Silvia Dubois in Heesters | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

06-02-11

Hamamelis, één van de mooiste winterbloeiers

In het palet van wintergeuren, mogen we zeker de toverhazelaar niet vergeten. De bloempjes zijn delicate juweeltjes die van dichtbij moeten worden bewonderd, ze ruiken doe je echter van ver. Zodra de temperaturen iets boven het vriespunt stijgen, wordt de lucht gevuld met hun zoetige-kruidige geur. De bloempjes zitten heel dicht op de takken en bevriezen niet.

 

hamamelis.jpg


15:41 Gepost door Silvia Dubois in Heesters | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook