28-03-15

Groei !

Toen ik in ons huidige huis kwam wonen, bestond het tuintje in hoofdzaak uit gazon omringd door een coniferen haag, asfalt, betonstraatsteen en grind. Een eerste tuinplan ontstond, doch werd wat later in de war geschud, vermits er zich een gelegenheid voordeed om klein stukje aangrenzende restgrond aan te kopen. Wat later kregen we wederom een kans onze tuin wat uit te breiden, wat zich zelfs een derde keer herhaalde. Vandaag kennen we de definitieve contouren van onze toekomstige tuin en kunnen we onze tuin verder laten groeien.

Hoewel er ondertussen al heel wat gebeurde, staat ons tuinproject nog in zijn kinderschoenen. Ondertussen genieten we van de evolutie en benutten we heel wat ruimte om te zaaien, planten en te oogsten. Het zaaien draait op volle toeren.  In de ban van Upcycling, spaarde ik de schaaltjes van de notenburgers op. Ze verlenen zich uitstekend om zaadbakjes van te maken.  De vensterbanken staan ondertussen vol.

 

zaaitijd.jpg

Op zoek naar vrije plekjes even halt gehouden bij de knikkende bloemen van de wintergroene Helleborus orientalis. Ze brengen al vroeg kleur in de tuin, groeten vriendelijk en zeggen de winter vaarwel !

helleborus2.jpg

 

09:29 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

26-03-15

Zoem zoem

 Het ontwerp van het bijenhotel dat weldra in Ham geplaatst zal worden, krijgt stilaan zijn vaste vorm !

bijenhotel2.jpg

De grote reus steekt zijn armen hoog in de lucht, een knipoog naar het verleden, naar de oude molen, die zich vroeger op de locatie waar het bijenhotel gebouwd zal worden, zich bevond.

Iedereen is druk met het verzamelen van materialen. Concreet zijn we nog op zoek naar een 6-tal houten fruitkistjes voor de benen van de reus, een aantal houten wijnkistjes voor de armen en hardhouten stammetjes met een diameter van ongeveer 15 cm om enkele vakjes op te vullen. We denken dan vooral aan eik, kastanje, hazelaar, beuk en es. Kan je ons hieraan helpen, laat dan zeker wat van je horen!

BASIS_BIJENHOTEL4.jpg

Wil je zelf je tuin wat bij-vriendelijker maken, kijk dan zeker eens op de website 'wild van Bijen', hier vind je tal van tips en nuttige info:  wat kan ik zelf doen?

08:29 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Fauna, Natuur, ontwerp | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

03-03-15

Recycling

Deze ochtend hoorde ik op de radio dat afvalbelasting in een aantal Limburgse steden zou stijgen, wat heel wat protest oproept. Burgers zijn het niet eens met een beleid dat hun alsmaar meer laat betalen om het afval, waar ze in wezen niet eens om vragen, kwijt te raken. Na een winkelbezoek kan je bij thuiskomst haast een halve huisvuilzak vullen met verpakkingsmateriaal dat totaal overbodig is. Normaal kunnen we dit toch niet noemen?

Meer betalen, voor het ophalen en verwerken van huishoudelijk afval, is volgens misnoegde burgers geen oplossing en zal niet bijdragen tot het verkleinen van de afvalberg. Zij vinden dat de producenten op hun verantwoordelijkheden gewezen moeten worden en dat producenten ervan moeten afstappen om hun producten in massa's verpakkingsmateriaal te bedelven. Doen ze dit niet, dan is hun leuze dat de producent én niet de consument moet betalen.

 

recycleArt.jpg

Wat betreft vervuiling en energieverbruik scoort België slecht met de op vier na zwaarste ecologische voetafdruk ter wereld. Als iedereen op deze aardbol zou leven  als de Belgen,  zijn er ruim 4 aardes nodig. Dat we teveel consumeren en vervuilen hoeft geen betoog.

In Diest zag ik dit levensgroot en origineel kunstwerk aan de inkom van de kringwinkel. Ik kon het niet nalaten om dit even in beeld te brengen.

16:23 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook