01-08-14

Vlinder mee!

Als kleine meid bracht ik heel wat tijd buiten door. We voetbalden op straat, speelden ‘pottekestamp’ en dikke Berta. Het bos bleek de plek bij uitstek om kampen te bouwen en het glooiend weiland verleende zich als 4-seizoens speelplek. Tijdens de winter fantastisch om te sleeën en gedurende de warme zomermaanden een heerlijk oord waar we volledig konden verdwijnen.

Wanneer we met ons dekentje het weiland in trokken, luisterden we zorgeloos naar vogels en kikkers. We liepen doorheen het weiland talrijke fladderende vlinders achterna. Wist ik veel dat een aantal van deze vlindersoorten zouden verdwijnen. Wist ik veel dat de natuur om ons heen niet altijd dezelfde zou blijven.

Atalanta.jpg

In onze straat maait de stad met regelmaat de grasstroken die zich voor de woonpercelen bevinden. Waarom toch, vraag ik me de hele tijd af? Waarom moet alles er zo gemillimeterd bij liggen? Waarom mogen kleine mini stukjes groen zich niet een beetje meer spontaan ontwikkelen?

Nostalgisch vertellen we honderduit over onze jeugdherinneringen. Waarschijnlijk een teken dat we  oud aan het worden zijn. Laat ons in dat geval maar hopen dat we heel erg oud mogen worden ... ! Ondertussen dragen we zorg voor onze vrolijk fladderende vriendjes. Naast tal van waardplanten, komen ze elke dag op de overvloed aan nectar in ons tuintje af.

Dit weekend is het vlinderweekend. Je kan natuurpunt helpen om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen door een half uurtje, het maximale aantal van dezelfde soort dat je op één moment ziet, te tellen.  Tuinen gaan een steeds grotere rol spelen in onze steden. In onze straat spot je op straat geen vlinders. Het weiland uit mijn jeugd is ondertussen reeds lang uit beeld verdwenen.

tuinvlinderpagina.jpg

http://www.vlindermee.be/

18:45 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

Commentaren

Toen..., zou eigenlijk mijn enige reactie zijn, Silvia... Er is zo enorm veel 'verloederd'..., niet alleen (in) de natuur...
Gisteren een hele namiddag gewacht op die ene vlinder... 'k Wilde mee-tellen...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 03-08-14

Reageren op dit commentaar

mooi logje .... die tijd van toen was heerlijk, en nu ..... er gebeurt zo veel wat we als kind niet zagen

Gepost door: merel | 07-08-14

Reageren op dit commentaar

Ik heb niet geteld, en 't is jammer, want net rond die periode bezochten heel veel vlinders mijn tuin. Wat bloemetjes waar ze precies gek op waren.
Ah, jij bouwde ook kampen. Waar is de tijd naartoe?
Ik had natuurlijk geen playstation of WI of...

Gepost door: pieterbie | 10-08-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.