08-04-14

Van het land naar de klant

Het appelseizoen in ons landje loopt gestaag ten einde. Boeren zijn hard aan het werken, want vanaf augustus bieden nieuwe oogsten zich wederom aan! Dit impliceert natuurlijk niet dat we geen appels meer kunnen eten, gedurende de zomermaanden blijven bewaarappelen immers beschikbaar op de markt. En niet enkel bewaarappels; de afgelopen 20 jaar verachtvoudigde de uitwisseling van groenten en fruit wereldwijd. Iets waar ik toch wel wat vraagtekens bij plaats...
Hoewel heel wat mensen claimen dat ze met het milieu begaan zijn, valt mij vooral op dat bijzonder weinig mensen echt stil staan bij seizoensgebonden producten en nog minder bij producten van eigen bodem.

Tijdens een bezoekje aan de plaatselijke supermarkt, merk ik dat de meerderheid als wildemannen door de gangen racen en maar wat in hun karren gooien, zonder oog te hebben voor de praktijken die zich voor onze neus afspelen.

Een blik op de verpakking toont immers dat een grote meerderheid van het fruit onze rekken bereikt via import. Erger vind ik, dat het fruit, dat evengoed in België kan worden geproduceerd, van ver komt. Zo trof ik vooral appels uit Frankrijk en peren uit Argentinië!? Wat vreemd dat we in onze supermarkten steeds harder moeten zoeken om fruit van eigen bodem te vinden. En dan durf ik nog niet te denken aan al de gevolgen; het zinloze transport, de overvolle wegen, CO2 en natuurlijk de massa’s verpakkingen die rechtstreeks in de prullenmand belanden.

 

P1080004.JPG

Budingen_WL (27).JPG

In Zoutleeuw hebben 28% van alle landbouwers fruitgaarden, waarvan 54% peer en 39% appel.

 

15:35 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin, Levenswandel | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

Commentaren

Dat is een terechte opmerking, tegenwoordig wil men dat alles het jaar rond verkrijgbaar is wat in feite niet mogelijk zou mogen zijn. Dat bananen, koffiebonen en appelsienen geïmporteerd worden is logisch maar peren en appels? Wel zou ik het appreciëren wanneer onze lokale boeren voldoende variëteiten zouden telen en wat minder zouden spuiten (bio).

Gepost door: muggenbeet | 09-04-14

Reageren op dit commentaar

Je hebt mééééér dan gelijk, Silvia. Waar 't kan (en er kan veel !) let ik erop... !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 09-04-14

Reageren op dit commentaar

Het is tegenwoordig niet mmer normaal Silvia, er zijn zeker producten die ze moeten invoeren, maar de producten van hier zouden toch meer gerespecteerd moeten worden! Groot gelijk heb je!
Mooie beelden!
Groetjes

Gepost door: Dominic | 14-04-14

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.