06-10-13

Een plekje om zalig weg te dromen ...

Vroeger vond je volop poelen in het landschap. Vermits deze steeds vaker uit het landschapsbeeld verdwenen, verlagen de kansen voor talrijke dieren. Gelukkig groeit stilaan bij heel wat overheidsdiensten het besef dat het zo niet verder kan en worden heel wat poelen hersteld en opnieuw aangelegd.

In ons tuintje zijn we van start gegaan met het creëren van een klein ecosysteem. Onze voorkeur ging uit naar de aanleg van een natuurlijke poel. De arme zandgrond is echter te doordringbaar om zonder kunstmatige waterdichting te werken.

Wanneer de werken achter de rug zijn, volgt een uitgebreid verslagje. Nu eerst wat drinken en wat rusten na de graafwerkzaamheden. De niveaus werden uitgezet, op de diepste laag (135 cm) na. Onverwachts bezoek zorgde voor een wijziging van onze plannen. We installeerden ons aan de tuintafel in het zonnetje, waarna heel wat verhalen de revue passeerden.

Hieronder een beeld van ons ‘amfitheater” zoals het er vandaag uit ziet. Dit amfitheater zal omgevormd worden tot poel met natuurlijke glooiingen. De stijle wanden zullen wijken voor een eerste zone met een helling van 20°, een tweede zone met  een helling van 25° welke vervolgens tot het diepste punt zal aflopen tot bijna 30°.

 

 

poel.jpg

 

pad.jpg

deze pad kwam vast een kijkje nemen ... waarschijnlijk even ongeduldis als wij !

 

 

 

21:12 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Fauna, Tuin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

Commentaren

Vast een Duitse pad.. die komt z'n handdoekje vast neerleggen om z'n favoriete plekje te reserveren! hahahahahahaa!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 06-10-13

Reageren op dit commentaar

Ferm initatief om zo'n poel aan te leggen. De foto van de graafwerken doet me terugdenken aan mijn eigen werkzaamheden. Hard labeur maar grote voldoening achteraf: juffers, libellen, waterplanten,.... . Veel succes ermee.

Gepost door: muggenbeet | 07-10-13

Reageren op dit commentaar

dat vraagt behoorlijk wat werk, zal wel mooi zijn als het klaar is en een ideale woonplaats voor velen

Gepost door: merel | 07-10-13

Reageren op dit commentaar

Dat wordt boeiend, Silvia, én mooi !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 10-10-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.