24-09-13

Arboreta in Luxemburg

Parc Klosegrënnchen

Te midden van enkele moderne flatgebouwen en de autoweg werd een zeer leuk parkje aangelegd; ‘Parc Klosegrënnchen’. Dit park vormt samen met 2 andere parken één groot geheel.

Parc Klosgrënnchen bevindt zich op een plateau op ongeveer 350 meter hoogte.  De Luxemburgse zandsteen die vrij kwam tijdens de aanleg van de oostelijke ringweg, werd gebruikt om het parkje en de duinen te modelleren, waarna het ‘Zand-ArboretuParc.jpgm’  geboren werd.

Op de noordelijke hellingen van de duinen en in verschillende bosjes, groeien bremstruiken, jeneverbessen, wilgen, wilde rozen en dennen uit alle delen van Europa.

De duinen bestaan uit zeer slechte, droge zandgronden, een semi-natuurlijke steppe-achtig grasland welke doorheen de jaren een bijzonder leefgebied gingen vormen voor een aantal zeldzame planten zoals Dianthus deltoids, Dianthus deltoides, Ornithopus perpusillus, Vicia lathyroides, Orobanchce purpurea.
In de kom van de vallei vinden we natte weilanden waarin drie spiraalvormige vijvers liggen, welke enerzijds een fraai contrast vormen met de dorre duinen en anderzijds het overtallige regenwater opvangen met het oog op het voorkomen van overstroming van de benedenstad.
 

ParcKlosegrennchen.jpg

ParcKlosegrennchen2.jpg

 

Parc Réimerwee


ParcReimerwee.jpg

 

In het zog van de stedenbouwkundige reorganisatie van de wijk door de landschapsarchitect Peter Latz, werd op het plateau van Kirchberg een groene gordel aangelegd met aangeplante stroken langsheen paden, welke parallel met elkaar lopen. Het arboretum groepeert boomsoorten en rotsformaties uit alle lidstaten van de Europese Unie en draagt bij aan het ontstaan van een brede waaier aan leef- en ontdekkingsruimten.

 

Langs het fietspad bevinden zich 21 verschillende soorten eiken. Wat betreft beuken tref je er ook een enorme diversiteit.

 

 

 

 

 

parcreimerwee1.jpg

parcreimerwee3.jpg

Een weekendje Luxemburg bleek toch veel te kort …

Op dag 1, na een onderdompeling in de cultuur en architectuur van de binnenstad, na 28 kilometer wandelen en de ogen de kost geven, toch tot de vaststelling moeten komen dat we lang niet alles gezien hadden.  En op dag 2, helaas ook toe moeten geven dat voor een stad als Luxemburg, best wat meer tijd uitgetrokken mag worden …

Ontzettend veel prachtige parken, welke bovendien allen gratis toegankelijk zijn en attractief gemaakt werden voor zowel jong als oud.

Zo bevindt Parc Réimerwee zich bijvoorbeeld aan een groot sportcomplex met tal van mogelijkheden. Bovendien is er eet- en drankgelegenheid, een leuk natuurlijk doolhof, natuurlijke waterzuivering, wandelpaden, immense skate- en fietspaden, ...,  en wat ouders graag zullen horen; een grote speeltuin waar kinderen kunnen ravotten!.

Commentaren

Heb dit mooie stukje gedeeld op mijn FB-pagina. Hopelijk brengt het enkele nieuwe lezers tot hier. grts.
https://www.facebook.com/muggenbeet2

Gepost door: muggenbeet | 24-09-13

Reageren op dit commentaar

zijn dat Instagram-foto's? Ik vind dat heel mooie kadertjes. :)

Gepost door: muggenbeet | 24-09-13

Reageren op dit commentaar

Wat een mooi compliment ;-)
Het betreft geen kunst, kant en klaar op het web;
http://pixlr.com/o-matic/ super eenvoudig, het wijst zichzelf uit.
Je hoeft trouwens geen software te installeren, het werkt online en is kosteloos.

Gepost door: silvia | 24-09-13

Reageren op dit commentaar

heerlijke plekjes daar om te wandelen , vooral die twee eerste foto's vind ik geweldig

Gepost door: merel | 25-09-13

Reageren op dit commentaar

Ken eigenlijk alleen dat stadspark dat daar beneden in de diepte tussen de twee stadshelften ligt.. maar het is dan ook alweer een hele tijd geleden dat ik nog in Luxemburg-stad was. Misschien ook weer eens heen gaan.. het ziet er geweldig mooi uit op je foto's!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 25-09-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.