13-09-13

Topiaria in een heel vreemd parkje

Een tijdje geleden kreeg een vriendin een brochure van een bizar parkje “Park Natuur & cultuur” in Stevoort in haar handen geduwd. We besloten om samen op verkenning te gaan, want hoewel dit park reeds in 2007 geopend werd, hadden wij er nog niet eerder van gehoord.

Op de website lazen we in welk licht het park werd gecreëerd; “Onze moderne maatschappij dwingt ons allen meer en meer in een zuiver kunstmatige leefomgeving waardoor alsmaar de drang ontstaat te kunnen ontspannen in een natuurlijke omgeving maar ook om terug voeling te krijgen met de natuur en de natuurlijke elementen”. Vermits ik natuur hoog in het vaandel draag, stemde dit mij natuurlijk erg gelukkig.  We spraken af op de parking en waren op dat tijdstip van de dag de enige levende zielen, die de verschillende tuinkamers kwamen bekijken. Van bij het begin was ik verwonderd over het feit dat ik vooral cultuur vaststelde. Natuur en voeling met natuurlijke elementen roept bij mij immers een totaal ander beeld op, dan wat ik hier te zien kreeg.

De idee van het concept op zich vind ik best leuk. De uitwerking, het etaleren van ‘een collectie’, echter heel wat minder. De beleving zou veel leuker zijn, wanneer je verrast zou worden, wanneer je bijvoorbeeld van het ene verhaaltje in het andere tuimelt. Wanneer de kamers wat meer verborgen zouden zijn en ze met elkaar verbonden zouden zijn door een rode draad. De verhalen moesten we er echter zelf bij bedenken.

Toen we bijna rond waren botsten we op de kabouters van Rien Poortvliet, best iets om trots op te zijn. Wanneer je zijn prachtig geïllustreerde verhalen en versjes leest, ziet hoe hij zijn kabouters uitwerkt, hun karakters, hun leven, hun wereld, dan betreur ik de manier waarop ze hier werden neergezet. Kris kras door en bij elkaar op een strak geschoren grasmat, net als in een verzameling. Het is duidelijk dat hier heel wat mogelijkheden zijn; spontaan denk ik een parkje met leuke verhaaltjes, bijvoorbeeld naar analogie van het ‘volk van Laaf’ uit de Efteling.

buxustopia2.jpg

 

topia.jpg

 

buxustopiakopie.jpg

Enkele fragmentjes van wat we te zien kregen

 

 

Topiaria, topia of vormsnoei is van alle tijden. De kunst van het snoeien werd voor het eerst uitvoerig besproken door Plinius de Oudere in zijn ‘Naturalis Historia’ (1 ste eeuw na Christus).  'Geen boek is zo slecht dat je er niets van kunt opsteken' was het motto van Plinius, een beruchte veellezer en verzamelaar uit de Romeinse tijd.

 

Plinius las hij de hele tijd en hij schreef onophoudelijk. Vaak leverde hij ook commentaar. Zo komt hij bij zijn beschrijvingen vaak tot conclusies die een duidelijk beeld scheppen. Zijn hoofdwerk, Naturalis historia, kan aanzien worden als één van de belangrijkste bronnen voor vele aspecten van de Romeinse cultuur en historie. Het is een aantal malen in het Nederlands vertaald onder de titel ‘De wereld’ en ook wel ‘Kennis van de Natuur’.

08:04 Gepost door Silvia Dubois in Ontspanning, Tuin | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

Commentaren

Het spijt mij te vernemen dat je onlangs je trouwe viervoeter verloor.

Flatcoated Retrievers vind ik heel toffe honden, tja, wij kozen natuurlijk voor eentje. De keuze werd wel door mijn jongste zoon gemaakt, het is zijn hond, maar ik sta daar 100% achter.
Voor Collies heb ik ook altijd al veel sympathie gehad.
Gelijkenis tussen flatcoats en collies is dat het beiden honden zijn waar je mee moet werken. Wij merken dat nu al op met onze pup, als wij hem niet doen werken zou er geen huis mee te houden zijn. Maar wij vinden het nu net leuk om hem te stimuleren en te doen werken.

Dit parkje lijkt mij bijzonder leuk. Een paradijs voor fotografen.
Als je geïnteresseer bent in flatcoats weet ik dat er een nest gepland is in oktober bij http://www.camroysplace.be/
Een echte aanrader als fokker.

Wij haalden onze pup bij Ponnes Liberty in Zeeland, kan ik ook heel sterk aanbevelen.

Maar zij hebben op korte termijn geen nest gepland.

Gepost door: pieterbie | 13-09-13

Reageren op dit commentaar

Hoi! Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog!
Je hebt een tuinblog dus? ik postte al wel geregeld over mijn tuintje, maar dat is niet zo heel erg bijzonder hoor.. daarvoor is het ook een beetje te klein, een echt stadstuintje. Maar ik postte nog niet zolang geleden over mijn bezoekje aan het arboretum Trompenburg hier in mijn woonplaats Rotterdam.. ik was daar eind augustus, je kunt het terugvinden in m'n archief. Dát was pas een mooie tuin.. daar is dit wat ik hier op jouw foto's zie, echt helemaal niks bij.. kan me voorstellen dat je teleurgesteld was. ;-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 13-09-13

Reageren op dit commentaar

Silvia, dank je voor je bezoekje aan mijn blog.Mijn blog is meer hetgeen ik dagelijks beleef en wat mij raakt.Ik geniet enorm van het buitenleven en de natuur. De hele zomer leefde ik praktisch buiten in mijn tuin die ik "mijn boerentuin " noem.Er zit helemaal geen structuur in ,maar ik geniet ervan hoe alles groeit en bloeit.Liefs.

Gepost door: magda | 13-09-13

Reageren op dit commentaar

dat zijn kunstwerkjes wat ik daar zie bij jou, mooi hoor

Gepost door: merel | 13-09-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.