06-01-13

Magie van de winterbloeiers

Hamamelis of toverhazelaar, woorden die klinken als muziek. Sinds de oudheid worden planten benoemd met een geslachtsnaam die lang en beschrijvend was. In eerste instantie lagen vooral de morfologische kenmerken aan de basis, later, tijdens de middeleeuwen speelde vooral de geneeskrachtige werking van planten een grote rol bij het ordenen. De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus (1707-1778) was de grondlegger van de huidge nomenclatuur. Elke plant kreeg hierbij twee namen; een geslachtsnaam en een soortaanduiding.

In botanische of wetenschappelijke namen van planten herkennen we vandaag nog steeds de toen levende talen, het Grieks en het Latijn. De wetenschappelijke namen zijn altijd volledig en ze verwijzen meestal naar de herkomst, typische plantkenmerken of naar de ideale groeistandplaats. Aan de plantennaam kunnen we vaak afleiden hoe de plant er uit ziet. Wanneer we naar het buitenland gaan, is het belangrijk om de wetenschappelijke benamingen te kennen, vermits deze benaming over de hele wereld dezelfde is.

De Nederlandse namen zijn eerder volksnamen, meestal plaats- en streekgebonden. Ook deze namen duiden in hoofdzaak op eigenschappen of op het uiterlijk van de plant.

Hamamelis: hama (Grieks voor gelijk) en melis (slaat op mellon= appelboom), wat kan slaan op gelijk bloemen en vruchten, bladeren gelijkend op appelbladeren. Hamatus slaat dan weer op haakvormige bloemen.  

mollis: Latijn voor zacht, mollig, week

intermedia: tusseninstaand, middelste, in vorm of kleur

Hamamelis2.JPG

Persoonlijk vind ik de roodbloeiende soorten de mooiste. Helaas willen ze om één of andere reden niet in onze tuin aarden. Misschien dat ik bijgevolg eens op zoek ga naar een Cornus mas, vermits ik deze misschien net iets mooier vind dan een geel bloeiende Hamamelis...

 

09:02 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Heesters, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

Commentaren

Mooi hé...
Begijpelijke uitleg. Dankjewel, Silvia !
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 06-01-13

Reageren op dit commentaar

Lang geleden Hé!!!!
Prachtige macro met zeer mooie details Silvia !

Gepost door: Dominic | 15-01-13

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.