28-02-12

Hoge venen

Hogevenen.png


Hou je van desolate landschappen en stukjes ongerepte natuur?


Dan zal een bezoekje aan het de Hoge Venen, één van de enige natuurlijke biotopen die tot vandaag zijn blijven bestaan, je zeker kunnen bekoren.  


Afgelopen zondag, na een stevig ontbijt, trokken mijn man en ik samen het natuurpark in. Het leek wel of heel de wereld in een diepe slaap verzonken was, op enkele lieve vogelgeluidjes en het zacht kabbelende beekje na, leek het of we bevonden ons in een afgeschermde gesloten cocon, ver van alle leven vandaan.


Het huidige veenlandschap is grotendeels ontstaan onder invloed van de mens. Naast de vernieling van bossen in de loop der eeuwen door branden, leidde oude landbouw- en veeteeltpraktijken, zoals het overmatig vellen van bomen, het bestrijden van kreupelhout, het binnenhalen van hooi en de ontginning van turf,  tot de vorming van open ruimten. Tot in de middeleeuwen waren de Hoge Venen voor 90% bebost. Vanaf omstreeks 1840 werd heel wat heideland opnieuw herbeplant met sparren.

14:38 Gepost door Silvia Dubois | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

14-02-12

Galanthus

Langzaam smelt de sneeuw en ruimt vorst zijn plaatsje in voor dooi. Zo mooi als de tuin vorige week was, zo troosteloos oogt hij nu. Stengels liggen platgeslagen op de grond en van de afgestorven vaste planten resten nog enkel wat hoopjes vlakke bruine vlaaien. De grond is nog helemaal bevroren en de watertuilen zijn nog niet ontdooid. Zelfs nu, onder deze barre omstandigheden verschijnen hier en daar de eerste sneeuwklokjes.  In dit seizoen met weinig bloei, blijft dit dappere bolgewas me nog steeds op een charmante manier bekoren.

Afbeelding1G.png

 

09:56 Gepost door Silvia Dubois in Flora | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook