22-10-11

Liquidambar styraciflua

Liquidambar, een opvallende solitair, vooral omwille van zijn prachtige herfstverkleuring; van geel, karmijn, tot bloedrood en purper.

 

De naam Liquidambar is afkomstig van het Latijnse ‘liquidus’ en het Arabische ‘ambar’; vloeibare amber. Amber, dat een uitscheidingsproduct van de potvis is, kennen we vooral uit de parfumindustrie. De overvloedig vrijkomende bruinrode hars uit een beschadigde stam van Liquidambar, geurt even speciaal als de welriekende amber uit de maag van de potvis, vandaar de verwijzing in zijn naam.

Naast de bijzondere geur, werd de kleverige hars door de indianen gebruikt als lekkernij; sweet gum, de voorloper van de kauwgom. In Midden-Amerika wordt deze boom nog steeds aangeplant om de kauwgomindustrie van grondstoffen te voorzien.

Styraciflua staat dan weer voor vloeibare storax en storax is het gestolde sap van de Styrax officinalis, dat op zijn beurt gebruikt wordt als amber.

 

 

liquidambar.png

 

21:42 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, Flora, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

20-10-11

zeemzoete geur

26 letters, woorden, volzinnen. Zonder kleur en zonder geur, en in hun eenvoud vaak heel erg mooi.  Maar wie schrijft er vandaag nog lange brieven op ouderwets papier?

Woorden, geuren en kleuren. Wie houdt nog even halt wanneer hij plots een heerlijke geur ontwaart?

Chimonanthus praecox is zo’n typische sterke ruiker, waar je nauwelijks aan voorbij kan gaan. Hoewel hij tijdens de zomerperiode vrij onopvallend blijft, toont deze langzaam groeiende struik zijn talent tijdens de wintermaanden. Gekoppeld aan de bloei met fijne zacht witgele bloempjes, verspreidt hij een innemende en overweldigende zoete geur. 

 

"De ballade van de dingen die niet overgaan" - Johan Willem Frederik Werumeus Buning

 

De geur van diepe bossen na den regen,

De geur van water en van roestbruin hout,

De geur van 't paard dat men het liefst mag rijden,

En van het donker haar waarvan men houdt,

Duister en licht in 't witte bed gelegen,

En, wat het beste is in dit bestaan,

Te slapen met de liefste aan zijn zijde

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

De kracht van stieren in de voorjaarsweide,

De glans van tranen en van witte zijde

En parelen om een slanke hals gedaan,

De macht van armen om een hals geslagen,

De nacht van zoete antwoorden en vragen,

De pijn der vrouwen die in't kraambed gaan,

De pijn die men van zijn vriendin moet lijden

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

Geluid van water dat van rotsen stort

En van een kerk waarin gezongen wordt,

En van zwaar weer, dat niet wil overgaan,

Van slagregens in slapeloze nacht

Dat men verlaten ligt en niet meer wacht,

Het leeg wit bed, beschenen door de maan,

De liefde die verkeert in 't lange lijden,

En dat dit zo zal zijn in alle tijden,

Dit zijn de dingen die niet overgaan.

 

08:06 Gepost door Silvia Dubois in Heesters, poëzie | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook

11-10-11

Aards kleurenpallet

Heel wat vaste planten kenmerken zich door een korte bloeiperiode, maar sommige kunnen er bijna het hele jaar goed uitzien. Ook in de herfst en in de winter, kunnen heel wat plantensilhouetten en zaadschermen voor een boeiend beeld zorgen.

Het kiezen van planten, gebeurt veel te vaak op basis van hun bloei en weinig op basis van hun sierwaarde tijdens de kille winterperiode. Wellicht omdat we tijdens de lente en de zomer nu eenmaal meer buiten vertoeven. Toch kan kiezen voor mooie planten, die daarnaast tijdens de winter niet in een hoopje pulp veranderen, een meerwaarde zijn. Heel wat planten trotseren wind en vorst, zijn veerkrachtig en anderen zijn dan weer zo sterk dat ze zelfs fier overeind blijven staan. Ook grassen houden het over het algemeen erg lang uit, in de lage winterzon zien de verdroogde bloempluimen er immers prachtig uit.

appel.jpg

 

16:08 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Natuur, ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

07-10-11

Vlinders

Hoewel de vlindertijd op haar einde loopt, zijn er in  oktober best nog heel wat vlinders te zien. Vandaag een dagpauwoog (Inachis io), één van de meest bekende vlinders uit Europa, en een admiraalvlinder (Atalanta). gespot. 

vlinders.jpg

19:17 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

04-10-11

Nazomeren op hoog niveau

Het voormalige steenstort, de terril van Heusden-Zolder, vormt samen met de omliggende gronden een kostbaar natuurreservaat. Het Limburgs ‘zwarte goud’ wordt gestaag omgesmeed tot een groene diamant. De hellingen aan de zuidflanken, genieten van een microklimaat met snelle opwarming. De leisteen en schiefer verbrokkelen. Het leem dat tijdens dit proces vrijkomt is rijk aan mineralen, wat kansen schept voor heel wat zeldzame planten en vogels. Zo tref je hier de nachtzwaluw, de zwarte specht, de boomleeuwerik, de ijsvogel en vele insecten en vlinders.

terril heusden-zolder.jpg

terril heusden-zolder 2.jpg

 

23:42 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

03-10-11

Maclura pomifera

De osagedoorn (Maclura pomifera) behoort tot de moerbeifamilie (Moraceae). De sterk opvallende vruchten in de vorm van een sinaasappel zijn sterk gerimpeld en hebben een diameter tot ongeveer 15 cm. Ze zijn gevuld met een kleverig wit sap en ze worden vooral aangewend voor de bereiding van natuurlijke geneeskundige tinctuur en zalven. In tegenstelling tot de gewone moerbei, zijn de vruchten niet geschikt voor menselijke consumptie. De Maclura pomifera is geen inheemse boom, hij vond zijn oorsprong in de Verenigde staten. In ons klimaat bereikt hij na 10 jaar ongeveer een hoogte van 4 meter. In prairiegebieden werden ze massaal aangeplant om ondoordringbare heggen te vormen. De scherpe stekels die zich op de takken bevinden, vormden een voorloper op de prikkeldraad.

maclura pomifera (2).JPG

07:27 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, Flora | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook