11-10-11

Aards kleurenpallet

Heel wat vaste planten kenmerken zich door een korte bloeiperiode, maar sommige kunnen er bijna het hele jaar goed uitzien. Ook in de herfst en in de winter, kunnen heel wat plantensilhouetten en zaadschermen voor een boeiend beeld zorgen.

Het kiezen van planten, gebeurt veel te vaak op basis van hun bloei en weinig op basis van hun sierwaarde tijdens de kille winterperiode. Wellicht omdat we tijdens de lente en de zomer nu eenmaal meer buiten vertoeven. Toch kan kiezen voor mooie planten, die daarnaast tijdens de winter niet in een hoopje pulp veranderen, een meerwaarde zijn. Heel wat planten trotseren wind en vorst, zijn veerkrachtig en anderen zijn dan weer zo sterk dat ze zelfs fier overeind blijven staan. Ook grassen houden het over het algemeen erg lang uit, in de lage winterzon zien de verdroogde bloempluimen er immers prachtig uit.

appel.jpg

 

16:08 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Natuur, ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook

Commentaren

Dat is waar silvia, je hebt veel plezier aan die siergrassen, ik heb er ook een zevental, maar ook zoveel afval om te snoeien in maart en het is al onmogelijk om ze in te korten, omdat er zoveel wortelgroei ontstaat, geen schub in te krijgen! :-)
groetjes

Gepost door: Dominic | 11-10-11

Reageren op dit commentaar

Eén keer snoeien per jaar, dat vind ik een echte luxe, want het gazon dat moet soms wel 2 keer per week afgereden worden. Ik heb vrij veel siergrassen staan, en ik snoei ze in februari met de electrische snoeischaar.

Gepost door: Kaat | 11-10-11

Reageren op dit commentaar

Een leuke, mooie blog heb je, Silvia ! 'k Kom zeker terug om te snuisteren...
Lie(f)s.

Gepost door: Lies | 12-10-11

Reageren op dit commentaar

Ja deze tuin ziet er nog geweldig uit!
Ik heb ook siergrassen ( lampenpoetser )
En ik heb daar ook nu veel plezier aan, vooral als het straks kouder wordt en de ochtend dauw op de pluimen zit

Fijne avond nog
Groetjes Franske

Gepost door: Franske | 12-10-11

Reageren op dit commentaar

Er bestaan veel verhalen over het al dan niet (ver)kleuren van het blad van de Liquidambar styraciflua .
Ik kan geen voldoening vinden met het feit dat deze bomen uit zaad komen en dan naar gelang hun eigenschappen weinig of juist heel sterk verkleuren.
Al enkel jaren heb ik de proef op de som genomen.
Ik koop een Liquidambar met het verkleurde rode blad eraan. We planten hem en toch verkleurt hij hoofdzakelijk geel.
Heeft het meer te maken met een vochtige standplaats of een bepaalde PH (5)? Wie kan mij uitsluitsel geven a.u.b.?
Dank alvast.

Gepost door: erik hendrickx | 02-11-11

Reageren op dit commentaar

@Erik; de herfstverkleuring bij de Liquidambar is afhankelijk van de cultivar en van zijn standplaats, en niet van de grondsoort. Afhankelijk van weersomstandigheden (seizoenen zijn nu eenmaal niet elk jaar aan elkaar gelijk...) kan de herfstverkleuring zich sterker of juist minder sterk manifesteren. Hoe meer zon de Liquidambar tijdens de zomerperiode krijgt, hoe groter de intensiteit van de verkleuring zal zijn.
Waar heb je het plantgoed aangeschaft? Tuincentra hebben vaak een beperkt aanbod, en vaak weet je zelfs niet eens welke soort je aankoopt (soms hangt er een etiketje aan met 'Liquidambar' of 'Amberboom' en verder niets). Er zijn echter 5 soorten, en binnen deze soorten heb je nog eens een heel aantal variëteiten, waarvan sommige een gele herfstverkleuring hebben. Een goede boomkweker zal je normaal steeds correct informeren.

Gepost door: Silvia | 02-11-11

Inderdaad een beetje kleur tijdens de wintermaanden fleurt je tuintje zo weer op !
Interessant logje !

Gepost door: AmaZony | 07-11-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.