18-07-11

Zuiderse sfeer met Ficus carica

Vijgen worden geassocieerd met mediterrane landen, toch doet hij het in ons klimaat best goed. In al de jaren dat ik er eentje in de tuin heb staan, sloeg de vorst slechts één maal zo hard toe dat alle takken verdwenen waren. In het voorjaar vormden zich echter spontaan nieuwe scheuten, en niet erg veel later kon ik wederom genieten van de toch wel erg decoratieve look.

Vijgen kweek je best op een zonnige, beschutte plaats in arme grond. Bemesting zorgt ervoor dat de scheuten te snel groeien, wat ze heel wat vorstgevoeliger maakt.

vijg.jpg

13:46 Gepost door Silvia Dubois in Flora, Heesters, lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

15-07-11

Intens gekneusd en uitgerafeld

Provinciale premies, Vlaamse premies, gemeentelijke premies, belastingsverminderingen, premies van netbeheerders, … wie ziet het bos nog door de bomen? Er zijn zo ontzettend veel tussenkomsten, dat het haast onmogelijk wordt om voortdurend op de hoogte te blijven. Toch loont het de moeite om af en toe eens te gaan grasduinen in het toch wel grote aanbod. Mijn verwondering was best groot toen ik las dat je als inwoner van Beringen, dankzij de steun van de intercommunale Limburg.net, bijvoorbeeld subsidies krijgt voor de aankoop van een mulchmaaier, hout met FSC label, natuurverven, een fluisterhakselaar, onkruidbranders, … 

Omdat zich in de tuin altijd wel wat plaatsen bevinden die om schors vragen en we toch wat aan kringlooptuinieren doen , stond een hakselaar al enige tijd op het verlanglijstje. Onze nieuwe aanwinst klieft en snijdt hout met de vezelrichting mee. De snippers worden intens gekneusd en uitgerafeld tot uniforme snippers, die we als bodembedekker of tussen onze compost kunnen gebruiken.

Bij aanschaf was de gemeentelijke tussenkomst van zo’n 40 euro mooi meegenomen. Benieuwd naar de subsidies in uw gemeente? Kijk dan snel even op  www.premiewijzer.be . Op deze overzichtelijke site vindt u zelfs de aanvraagformulieren terug om de gewenste subsidies te bekomen.

P1000863.JPG

19:57 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

10-07-11

Alle dagen een beetje vakantie

Ondanks slechte weersvoorspellingen bleef het droog en ontsnapten we aan regen en onweersbuien. Af en toe konden we zelfs heerlijk genieten van de zomerzon. 

Te midden van bloemborders die de mooiste kleuren vertonen, hommels en de vlinders, met een drankje binnen handbereik, is het heerlijk vertoeven in de tuin. Eigenlijk is het zonde om nu op vakantie te gaan ...

afb.jpg.jpg

 

18:26 Gepost door Silvia Dubois in Ontspanning, Tuin | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

06-07-11

Vefrissend aperitief

Is het warm? Heet? Wat het weer ook is, de zomer staat vaak synoniem aan luie warme dagen en zwoele avonden terwijl de helft van de bevolking op een ander adres vertoeft.  In de tuin blijft het tijdens deze zomermaanden alle dagen vakantie, waarbij af en toe een heerlijk aperitiefje met ingrediënten uit eigen tuin de spits afbijt.  Heel wat muntsoorten verlenen zich prima om een verfrissende aperitief voor te zetten.

Onderstaand receptje probeerden we onlangs uit. Zelf vonden we het heerlijk en ook bij onze gasten viel het blijkbaar in de smaak. Wie zin heeft om het eens uit te proberen:   

 

10-tal muntblaadjes

Limoensap (2 maten)

Rietsuiker (1 koffielepel)

Limoncello (4 maten)

 

Deze ingrediënten samen shaken, verdelen over 2 glazen en  vervolgens bijvullen met prosecco.

 

mentha.jpg

08:49 Gepost door Silvia Dubois in kruiden, lekkers uit de tuin, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

03-07-11

Schotse hooglander

Wandeling te Kerkom doorheen een in 1995 aangelegd wachtbekken, over graslanden, in bossen en langs verschillende kleine landschapselementen zoals poelen, houtkanten en sloten. Schotse hooglanders en ijslandpaarden begrazen het wachtbekken, de hooglanders blijven wat op afstand en kijken je vragend aan terwijl de ijslandpaarden nieuwsgierig met je mee lopen.

schotsehooglander.jpg

09:22 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Natuur, Ontspanning | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook