30-06-11

fouragerende vogeltjes

Heel wat van onze tuinvogels zijn ons zo gewoon dat ze lustig blijven rondscharrelen terwijl we ons languit op het terras hebben gesetteld. Ze zijn echter zo beweeglijk, dat het amper lukt om ze op foto vast te leggen. Willekeurig strijken ze her en der neer, en tegen dat ik ze in het vizier krijg zijn ze er natuurlijk wederom vandoor ...

 

vogeltje.jpg

roodborst.jpg

 

21:05 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

28-06-11

Vlinders

Vlinders doen het niet zo goed in Vlaanderen. Hun populatie neemt af en steeds meer soorten verdwijnen uit ons landschap.

Vlinders leggen geen grote afstanden af. Ze komen op nectarplanten af, maar hebben om zich te kunnen voortplanten vooral nood aan waardplanten. Wil je hen een handje toesteken, stel je het schoonmaken van de tuin best uit tot eind februari,  zo belanden de rupsenpoppen niet tussen het tuinafval. Ook kan je een overwinteringplek bouwen, zorgen voor planten van verschillende hoogte die de nodige beschutting geven en een aantal nectar- en waardplanten in je tuin voorzien.

Onze bloemenwei wordt vast gewaardeerd; het boomblauwtje, het groot koolwitje en het koevinkje zijn talrijk aanwezig en fladderen de hele dag vrolijk rond.

 

 

vlinderkoevinkje2.jpg

 

vlinder4.jpg

 

07:52 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

25-06-11

Acrobaat in de tuin

Tussen de buien door licht de hemel af en toe een beetje op. Van de ene boom naar de andere zag ik plots een eekhoorntje springen, tot hij zich na een tijdje spelen nestelde tussen twee dikke takken in. Zachtjes trad ik naderbij in een poging hem op foto te vatten, tot onze Watermaalse baardkrielhaan mij parmantig en vrolijk tegemoet kwam en zo nietsvermoedend het eekhoorntje verwittigde van mijn aanwezigheid. Als een speer ging hij ervan door. Een glimp kon ik in een reflex nog net vastleggen.

Onze kippen zijn allen zo mak als lammetjes; zo worden ze graag in hun nek gekriebeld, zitten ze graag op onze schouder, en wandelen ze vaak nieuwsgierig met ons mee. Erg leuk, alleen vandaag voelde ik me toch wel even verraden, want wat had ik graag nog wat langer genoten van die kleine pluimstaart zijn acrobatentoeren.

 P1000474.JPG

 

19:25 Gepost door Silvia Dubois in Fauna, Tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

22-06-11

Borago officinalis

Al eeuwenlang worden aan bernagie (ook wel komkommerkruid genoemd) legendarische krachten toegekend. Zo zou het kruid met zijn helderblauwe, eetbare stervormige bloempjes, vreugde en geluk brengen op de plaatsen waar het groeit. Volgens de oude Grieken en de Romeinen was bernagie vooral de brenger van troost en moed. Van Plinius kreeg de naar komkommer smakende plant voor haar oppeppende invloed de erenaam ‘Euphrosinum’ (= de welgezinde).

 

Bernagie is een winterharde, gemakkelijk te kweken plant. Hij houdt van zon en zaait zichzelf behoorlijk uit. Hij groeit wat onregelmatig naar alle kanten, maar dat wordt goedgemaakt door de wolk van blauwe bloempjes, die gedurende de hele zomer in gebogen trosjes bloeien.

De bladeren kunnen in slaatjes, als decoratie op zomercoctails, ingevroren in ijsblokjes, of je kan ze klaarmaken als spinazie. 

Zijn bloempjes versieren de hele zomer lang lekkere slaatjes en borrelhapjes. Ook in ijsblokjes staan de lieve blauwe bloempjes enig.

 

 

bernagie2.jpg

 

10:06 Gepost door Silvia Dubois in Flora, kruiden, lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

19-06-11

lieflijke weelderigheid

Een uitgestrekte bloemenweide met smalle paadjes waar je doorheen kan wandelen, inspireert en zet aan tot dromen. Ze lokt vlinders, bijen en tal van andere insecten. Maar waar komen we deze vandaag nog tegen? Op een boogscheut hiervandaan werden enkele huizen onteigend. Stuk voor stuk gezellige huisjes, warme nesten, midden in de natuur. Samen met hectares omliggende weilanden en bossen moeten ze  wijken voor nieuwe industrie. En waar houdt het op? Is het ooit genoeg? Neen hoor, nu willen ze ook nog eens 40 hectare landbouwgrond in Tervant in beslag nemen. Industrie tot tegen onze achtertuinen. Dit terwijl er zich meer dan 100 hectare onbenutte grondreserves in de industriezone Ravenshout bevinden???

 

Maar ik wijk af, even terug naar de bloemenwei. Vermits weinigen onder ons grootgrondbezitters zijn,  kan een bescheiden stukje misschien toch wat soelaas brengen en bijdragen tot een plekje vol zomerse taferelen. Als alternatief voor een deel van het gazon is een bloemenwei een prima alternatief, dat bovendien nog een pak minder arbeidsintensief is. Gedaan met wekelijks gras maaien. In de plaats krijg je een dynamisch stukje tuin dat er telkens anders uit ziet. Geurige en kleurrijke bloemen, een weelde, die voor velen onder ons misschien net iets te weinig netjes oogt.

Wij zijn vast gelukkig met deze nieuwe aanwinst in onze tuin. Nog geen 2 maanden na het inzaaien, en de eerste bloemenhoofdjes lachen ons al vrolijk toe.

 

 

wei8.jpg

wei2.jpg

 

11:30 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Flora, Natuur, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

15-06-11

Beademend

Op 15 april opende het fonkelnieuwe arboretum te Wespelaar zijn deuren. Ondertussen zijn we haast 2 maanden verder en vandaag is het mij uiteindelijk gelukt om er een kijkje te gaan nemen. Adembenemend stil was het, enkel de bomen en ik. Wat een luxe, een paradijs, helemaal alleen voor mij. Toen ik enkele uren later vertrok, bleek mijn wagen nog steeds de enige die zich op de parking bevond. Waren het de slechte weersvoorspellingen die ervoor hadden gezorgd dat niemand deze richting was uitgekomen, lag de basis bij het feit dat het een doordeweekse dag betrof of is de komst van dit nieuwe arboretum nog niet genoeg doorgesijpeld? In ieder geval, mijn ontdekkingsreis overtrof mijn stoutste verwachtingen, hier kom ik zeker terug!

 

Sfeerbeeld comp.jpg

P1000481 comp.jpg

Bron foto's Stichting Arboretum Wespelaar

22:06 Gepost door Silvia Dubois in Bomen, Flora, Natuur, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

08-06-11

Op zoek naar nectar

DSC04857.JPG

DSC04849.JPG

21:16 Gepost door Silvia Dubois in Fauna | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

07-06-11

Ecologische tuinen

Een 100-tal ecologische tuinen gaven afgelopen weekend hun geheimen prijs. De mogelijkheid om zonder schroom te gaan neuzen, lieten wij niet zomaar aan ons voorbijgaan.  

De identiteit van de tuinen die wij hadden uitgekozen, lag mijlenver uit elkaar. Geen 2 waren hetzelfde, we botsten op enorme contrasten, ook al  hadden ze allen hetzelfde doel; een tuin die moet bijdragen tot een betere kwaliteit van het milieu, de natuur en het landschap, waar natuurlijke processen een inspiratiebron vormen, waar groenafval herbruikt wordt en waar een prima habitat gecreëerd wordt voor vogels, vlinders, hommels, egels, kikkers, … .

Het ging van strak, doordacht en sterk gestructureerd, tot haast volkomen wild. In één van de bezochte tuinen mocht de natuur wel heel erg zijn gang gaan, hier restte een chaos van jewelste.

We troffen stuk voor stuk fiere eigenaars, die elk hun eigen sfeer en tuingeluk nastreefden, want laat ons niet uit het oog verliezen dat elke tuin, ook een ecologische tuin, er is en blijft ten behoeve van zijn eigenaar, hij is er om te ontspannen en te genieten!

 

ecotuindagen.jpg

 

09:52 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, Natuur, Ontspanning, Tuin | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook