29-04-11

Kosmische krachten en het ritme van de natuur

Wie wordt tegenwoordig nog gewekt door een koor van vogels in plaats van zijn wekker?

Kan u bij het slapen gaan de gordijnen open laten om tijdens het ochtendgloren te kunnen genieten van de warmte die de eerste zonnestralen zachtjes naar binnen vibreert? Of woont u net als wij, in één van de straten vol brandende straatlantarens, die er voor zorgen dat we na het vallen van de avond de sterren haast niet meer kunnen zien?

Hoe breng je de levenskracht van de natuur terug naar je tuin? Hoe kan je nog puurheid ervaren?

In de natuur en het leven staat niets stil. Planten maken een cyclus door en mensen en dieren groeien op en veranderen.  Zon en water zijn bronnen van alle leven en het ritme van de seizoenen hun hartslag.

  linnaeus-hf-01.jpg

De Zweedse bioloog Carl van Linné ontdekte in 1748 dat sommige bloemen zich altijd op hetzelfde tijdstip openden en / of sloten. Op basis hiervan ontwikkelde hij de bloemenklok, welke hij  'Horologium florae' doopte.  Hieronder volgen enkele elementen uit deze bloemenklok. De tijden zijn afhankelijk plaats en geven bijgevolg slechts een indicatie.

 

Morgenster - Tragopogon pratensis  bloeit vanaf 4.00 uur  

Ruige leeuwentand - Leontodon hispidus bloeit vanaf 4.00 uur

Cichorei (Wilde) - Cichorium intybus  bloeit vanaf 05.00 uur

Smal streepzaad - Crepis tectorum  bloeit vanaf 05.00 uur

Dagschone - Convolvulusgaat open tussen 5.00 uur en 6.00 uur

Melkdistel - Sonchus oleraceus gaat open tussen 06.00 en 07.00

Slaapmutsje - Eschscholzia californica gaat open tussen 10.00 uur en 11.00 uur

Dagschone -  Convolvulus sluit om 12.00 uur

Vogelmelk -  Ornithogalum umbellatumsluit om 15.00 uur

Slaapmutsje - Eschscholzia californica sluit tussen 16.00 en 17.00 uur

Nachtschone - Mirabilis jalapa gaat open tussen 21.00 en 22.00 uur

Cestrum nocturnum gaat open om middernacht

11:54 Gepost door Silvia Dubois in Levenswandel, Natuur | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

26-04-11

Barbaar met karakter

Rabarber is een winterhard gewas dat, eens geplant, jaar na jaar zal bloeien. Nadat hij enkele jaren in de vergetelheid was geraakt, is hij aan een forse opmars bezig.  Zowel in de keuken als in de tuin wint deze plant - die botanisch gesproken een groente is, maar voornamelijk als vrucht wordt behandeld - aan populariteit.   Op dit ogenblik staat hij geen moment stil, hij groeit terwijl je er naar kijkt!

 

Rabarber stamt uit het verre Azië, meer bepaald de noordwestelijke provincies van China. De oeroude ‘barbaarse’ plant werd vooral gewaardeerd om zijn uiteenlopende geneeskrachtige eigenschappen, onder meer voor de behandeling van koorts, geslachtsziekten en pest.

R. rhabarbarum  verwijst naar de Griekse en Romeinse gewoonte om vreemde planten als barbaars te beschouwen. De Latijnse naam Rheum rhaponticum verwijst dan weer naar de afkomst van rabarber. En Rha is een oude Griekse naam voor de rivier de Wolga, waar rabarber gedijt op zijn oevers.

 

Naast zijn decoratieve waarde is rabarber populair in de keuken; confituur, crumbles, roomijs, vlaaien, kwarktaart, ... De ietwat zure smaak vraagt vaak om een royale schep suiker en combineert vooral goed met kaneel, vanille, gember, sinaasappel, hibiscus, roos, vlierbloesem, aardbeien, frambozen en appels. Rabarber kan ook best verrassend uit de hoek komen in combinatie met vette vlees- en vissoorten.

 

Opgelet, de bladeren van rabarber bevatten giftig oxaalzuur. Enkel de stelen, die tot een meter hoog kunnen groeien, zijn eetbaar. Ze variëren in kleur van roze tot donkerrrood of groen, en worden zo'n 2 tot 7 cm dik. 

Rabarber is vrij vezelig en erg zuur van smaak, de plant is rauw nauwelijks eetbaar. Het is mogelijk om, net als bij witloof en asperges, rabarber onder potten te kweken of te 'forceren'. Hierdoor blijven de stelen roze van kleur en mals van structuur. Ook de smaak is dan een stuk milder, zodat deze rabarber zelfs rauw gegeten kan worden.

 

 

Rabarber 1.jpg

 

16:10 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

23-04-11

Blijvend genieten

Allium2.JPG

In de tuin valt elke dag wel weer wat nieuws te beleven, en daar kan ik haast niet genoeg van krijgen!

Het prachtige bolgewas Allium (sierui) is een echte smaakmaker en wordt steeds vaker toegepast in de hedendaagse tuinen. Zowel als solitair als in combinatie met vaste planen schitteren deze opvallende ronde of hangende trossen met stervormige (of klokvormige) bloempjes.

 

allium,sierui

 

18:39 Gepost door Silvia Dubois in Flora | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

20-04-11

spelen met schaduw

De zomerse temperatuur van de afgelopen dagen maken gelukkig. Vooral ’s morgens, wanneer de dag langzaam ontwaakt, als de ochtendzon het landschap met een zacht licht omfloerst. Maar ook na de beweeglijkheid van de dag, als we bij het vallen van de avond sluimerend op adem komen en genieten van idyllisch groen, een rustig plekje aan de voet van een boom, een gesprekje met een passant, partner, kinderen of met de vogels.

 

Wanneer het drukkend warm wordt, snakken we vaak naar een plekje in de schaduw. Zelfs in een klein tuintje kan je schaduw creëren en ermee spelen. Bomen zorgen voor een verticaal element, dragen bloesems en vruchten, herbergen dieren en brengen schaduw. Er is een enorme keuze, ook voor kleine tuintjes.

 

Naast een boom kan je een heester planten (niet te dicht tegen de stam, zodat hij mooi vol kan worden in een opwaartse groei, naar het licht toe), en vermits we allen liefst een onderhoudsvriendelijke tuin wensen, kunnen we aan de voet dan weer heel wat prachtige schaduwplanten planten, om te voorkomen dat onkruiden kansen krijgen.

En waarom zouden we niet eens een mooie klimmer in de boom te brengen? Enkelvoudige rozen (bij enkelvoudige rozen kunnen insecten rechtstreeks aan de meeldraden) verlenen zich hier prima toe, zoals bijvoorbeel Rosa glauca, omwille van zijn prachtige blauwe blad, of Rosa climbing ice berg met prachtige witte bloemen. Ook Rosa multiflora of camina bewezen zich als prima klimmers. Van de laatste drie kan je thee maken en verlang je naar een heerlijk geurenpallet, dan is Rosa rugosa een aanrader.

 

Kersbeek.jpg

 

09:31 Gepost door Silvia Dubois in Tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

16-04-11

aarde versus wilde bloemen

hoekje achteraan.jpgNadat we enige tijd geleden op aardas overschakelden, werd het hoog tijd om onze stookolietank te laten saneren. Hoewel de milieuwetgeving het definitief buiten gebruik stellen oplegt, verzaken heel wat mensen deze plicht. Vermits wij  het eventuele risico op mogelijke bodemverontreiniging in de toekomst wensen uit te sluiten, lieten we onze tank afgelopen week reinigen en uit de grond verwijderen.  3 vrachtwagens kwamen er aan te pas. Eentje voor de graaf- en hijsmachine, een tweede om de tank te vervoeren en een derde met opvulgrond. Na amper 3 uur tijd was de klus geklaard. Naast de ondergrondse tank sneuvelde ook een aanzienlijk stuk gazon. Ons 2- jarig notenboompje konden we net redden.  Het braakliggende stuk schreeuwde na de ingreep ogenblikkelijk om aandacht. Samen met man en zoon werden vandaag dan ook nieuwe plannen gemaakt en werden vervolgens de voorbereidingen getroffen om het braakliggende stuk om te toveren tot een wilde bloemenweide, gecombineerd met enkele prairieplanten. Het verlangen kruipt op, als ik denk aan al die nieuwe, fantastisch bloeiende en pittig ruikende wilde bloemen …

22:41 Gepost door Silvia Dubois in Tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

11-04-11

Er groeit iets in Meise

Magnolia’s behoren steevast tot de mooiste lentebloeiers. In de vroege lente produceren ze grote, sierlijke bloemen, soms met een heerlijke geur. Gisteren maakten we in de plantentuin van Meise kennis met een heel aantal magnoliaselecties en zelfs met een aantal wilde soorten.  Voor magnolia-liefhebbers is het momenteel echt volop genieten!

 

Magnolia.jpg

 

08:59 Gepost door Silvia Dubois in Heesters | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

08-04-11

Vaccinium corymbosum

Vermits het stekken van blauwe bosbessen niet altijd van een leien dakje loopt, kan je voor vermeerdering jonge scheuten marcotteren. Deze methode vraagt weinig kennis en de kans op succes is bijzonder hoog. Het voorjaar verleent zich hier uitstekend toe.

Kies gezonde, laaggroeiende twijgen, die gemakkelijk naar de grond gebogen kunnen worden. Meng wat turf en zand met de grond, en maak eventueel een kleine verwonding op de toekomstige wortelplaats (ca. 15 tot 30 cm onder de groeitop). Maak het boven de grond zittende uiteinde verticaal vast aan een steunstokje.  Zorg dat er minimaal 5 bladeren/knoppen boven de grond uitsteken en geef tijdens droge periodes water, zodat de grond rond de aflegger niet uitdroogt. Tegen het najaar zal de aflegger voldoende wortels dragen zodat hij elders geplant kan worden. Wil je de beworteling verbeteren, kan je ervoor opteren om de aflegger 2 tot 3 jaar aan de moederplant te laten.

 

blauwbes (1).JPG

 

18:34 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

04-04-11

Alchemilla (vrouwenmantel)

De benaming Alchemilla komt van het Arabische ‘achemych’ wat staat voor ‘kleine betoverende’, vanwege de prachtige wijze waarop de fluweelzachte bladeren druppel en dauw vasthouden. In de middeleeuwen dichtte men zowel magische als medicinale eigenschappen aan de Alchemilla toe.

De alchemisten (natuurfilosofen uit vroegere tijden, een beetje de voorlopers van onze moderne scheikundigen) doopten de dauwdruppels, die in de vroege ochtend in het mooie zachte blad lagen, tot ‘hemelwater’. Het hemelwater werd bij volle maan verzameld en vervolgens bewaard op een donker plek. De geleerde heren schreven er grote krachten aan toe en probeerden er een levenselixer mee te bereiden. En vermits alle stoffen volgens de alchemisten getransformeerd konden worden tot een nieuwe (mits het vinden van de juiste combinatie), hoopten ze om de dauwdruppels om te vormen tot goud of ze sterker, ze dachten er de sleutel in te vinden om de steen der wijzen, die alle krachten en machten zou omvatten, te kunnen vervaardigen.

 

Alchemila druppels.png

Gebruik

De vele ronde vormen laten het zachte en vrouwelijke van de plant al zien, de zachte, fluweelachtige bladeren verwijzen naar de binnenkant van de baarmoeder, een aanduiding voor de werking van dit orgaan. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt bij de behandeling van menstruatieproblemen.

 

Het wortelgestel is onuitroeibaar, wat duidt op een grote weerstand. De bloemen zijn klein, geelgroen van kleur en staan in groepjes bij elkaar, het geelgroen verwijst naar een milde werking op de ingewanden, maag, darmen, pancreas en milt en de vrouwelijk geslachtsorganen.

 

Het zure sap van de bladeren kan gebruikt worden als adstringerende tonic voor een vette huid. Een aftreksel helpt ook goed bij een lichtjes ontstoken huid en bij zonnebrand.

 

Alchemilla, gekoppeld aan de maan en aan venus, met liefde als grote kracht, wordt vaak gebruikt in liefdesbezweringen en in sachets voor dit doel.

 

Veelal vinden we de plant terug bij vrouwen van het zachte Venustype (lief, zacht, meegaand en altijd vriendelijk). De Alchemilla zou bijdragen tot meer assertiviteit en daadkracht. Anderzijds treffen we de Alchemilla ook vaak aan bij de stoere Marsvrouw, die te veel wil en te weinig ruimte geeft aan haar emoties. Alchemilla helpt haar om de hardheid wat te verzachten.

Maar eigenlijk is Alchemilla een plant voor iedereen. Het is probleemloze bodembedekker die in heel wat borders een plaatsje zou kunnen vinden. Niet alleen de ornamentale, zeegroene bladeren met zijdezacht oppervlak, waarop de dauwdruppels ’s morgens sfeervol glinsteren zijn van imponerende schoonheid, ook de prachtige geelgroene waas van bloemen mag er best wezen!

 

 Alchemilla.jpg

 

 

17:56 Gepost door Silvia Dubois in Flora | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook