26-04-11

Barbaar met karakter

Rabarber is een winterhard gewas dat, eens geplant, jaar na jaar zal bloeien. Nadat hij enkele jaren in de vergetelheid was geraakt, is hij aan een forse opmars bezig.  Zowel in de keuken als in de tuin wint deze plant - die botanisch gesproken een groente is, maar voornamelijk als vrucht wordt behandeld - aan populariteit.   Op dit ogenblik staat hij geen moment stil, hij groeit terwijl je er naar kijkt!

 

Rabarber stamt uit het verre Azië, meer bepaald de noordwestelijke provincies van China. De oeroude ‘barbaarse’ plant werd vooral gewaardeerd om zijn uiteenlopende geneeskrachtige eigenschappen, onder meer voor de behandeling van koorts, geslachtsziekten en pest.

R. rhabarbarum  verwijst naar de Griekse en Romeinse gewoonte om vreemde planten als barbaars te beschouwen. De Latijnse naam Rheum rhaponticum verwijst dan weer naar de afkomst van rabarber. En Rha is een oude Griekse naam voor de rivier de Wolga, waar rabarber gedijt op zijn oevers.

 

Naast zijn decoratieve waarde is rabarber populair in de keuken; confituur, crumbles, roomijs, vlaaien, kwarktaart, ... De ietwat zure smaak vraagt vaak om een royale schep suiker en combineert vooral goed met kaneel, vanille, gember, sinaasappel, hibiscus, roos, vlierbloesem, aardbeien, frambozen en appels. Rabarber kan ook best verrassend uit de hoek komen in combinatie met vette vlees- en vissoorten.

 

Opgelet, de bladeren van rabarber bevatten giftig oxaalzuur. Enkel de stelen, die tot een meter hoog kunnen groeien, zijn eetbaar. Ze variëren in kleur van roze tot donkerrrood of groen, en worden zo'n 2 tot 7 cm dik. 

Rabarber is vrij vezelig en erg zuur van smaak, de plant is rauw nauwelijks eetbaar. Het is mogelijk om, net als bij witloof en asperges, rabarber onder potten te kweken of te 'forceren'. Hierdoor blijven de stelen roze van kleur en mals van structuur. Ook de smaak is dan een stuk milder, zodat deze rabarber zelfs rauw gegeten kan worden.

 

 

Rabarber 1.jpg

 

16:10 Gepost door Silvia Dubois in lekkers uit de tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.