20-04-11

spelen met schaduw

De zomerse temperatuur van de afgelopen dagen maken gelukkig. Vooral ’s morgens, wanneer de dag langzaam ontwaakt, als de ochtendzon het landschap met een zacht licht omfloerst. Maar ook na de beweeglijkheid van de dag, als we bij het vallen van de avond sluimerend op adem komen en genieten van idyllisch groen, een rustig plekje aan de voet van een boom, een gesprekje met een passant, partner, kinderen of met de vogels.

 

Wanneer het drukkend warm wordt, snakken we vaak naar een plekje in de schaduw. Zelfs in een klein tuintje kan je schaduw creëren en ermee spelen. Bomen zorgen voor een verticaal element, dragen bloesems en vruchten, herbergen dieren en brengen schaduw. Er is een enorme keuze, ook voor kleine tuintjes.

 

Naast een boom kan je een heester planten (niet te dicht tegen de stam, zodat hij mooi vol kan worden in een opwaartse groei, naar het licht toe), en vermits we allen liefst een onderhoudsvriendelijke tuin wensen, kunnen we aan de voet dan weer heel wat prachtige schaduwplanten planten, om te voorkomen dat onkruiden kansen krijgen.

En waarom zouden we niet eens een mooie klimmer in de boom te brengen? Enkelvoudige rozen (bij enkelvoudige rozen kunnen insecten rechtstreeks aan de meeldraden) verlenen zich hier prima toe, zoals bijvoorbeel Rosa glauca, omwille van zijn prachtige blauwe blad, of Rosa climbing ice berg met prachtige witte bloemen. Ook Rosa multiflora of camina bewezen zich als prima klimmers. Van de laatste drie kan je thee maken en verlang je naar een heerlijk geurenpallet, dan is Rosa rugosa een aanrader.

 

Kersbeek.jpg

 

09:31 Gepost door Silvia Dubois in Tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.