04-04-11

Alchemilla (vrouwenmantel)

De benaming Alchemilla komt van het Arabische ‘achemych’ wat staat voor ‘kleine betoverende’, vanwege de prachtige wijze waarop de fluweelzachte bladeren druppel en dauw vasthouden. In de middeleeuwen dichtte men zowel magische als medicinale eigenschappen aan de Alchemilla toe.

De alchemisten (natuurfilosofen uit vroegere tijden, een beetje de voorlopers van onze moderne scheikundigen) doopten de dauwdruppels, die in de vroege ochtend in het mooie zachte blad lagen, tot ‘hemelwater’. Het hemelwater werd bij volle maan verzameld en vervolgens bewaard op een donker plek. De geleerde heren schreven er grote krachten aan toe en probeerden er een levenselixer mee te bereiden. En vermits alle stoffen volgens de alchemisten getransformeerd konden worden tot een nieuwe (mits het vinden van de juiste combinatie), hoopten ze om de dauwdruppels om te vormen tot goud of ze sterker, ze dachten er de sleutel in te vinden om de steen der wijzen, die alle krachten en machten zou omvatten, te kunnen vervaardigen.

 

Alchemila druppels.png

Gebruik

De vele ronde vormen laten het zachte en vrouwelijke van de plant al zien, de zachte, fluweelachtige bladeren verwijzen naar de binnenkant van de baarmoeder, een aanduiding voor de werking van dit orgaan. Het kruid wordt al eeuwenlang gebruikt bij de behandeling van menstruatieproblemen.

 

Het wortelgestel is onuitroeibaar, wat duidt op een grote weerstand. De bloemen zijn klein, geelgroen van kleur en staan in groepjes bij elkaar, het geelgroen verwijst naar een milde werking op de ingewanden, maag, darmen, pancreas en milt en de vrouwelijk geslachtsorganen.

 

Het zure sap van de bladeren kan gebruikt worden als adstringerende tonic voor een vette huid. Een aftreksel helpt ook goed bij een lichtjes ontstoken huid en bij zonnebrand.

 

Alchemilla, gekoppeld aan de maan en aan venus, met liefde als grote kracht, wordt vaak gebruikt in liefdesbezweringen en in sachets voor dit doel.

 

Veelal vinden we de plant terug bij vrouwen van het zachte Venustype (lief, zacht, meegaand en altijd vriendelijk). De Alchemilla zou bijdragen tot meer assertiviteit en daadkracht. Anderzijds treffen we de Alchemilla ook vaak aan bij de stoere Marsvrouw, die te veel wil en te weinig ruimte geeft aan haar emoties. Alchemilla helpt haar om de hardheid wat te verzachten.

Maar eigenlijk is Alchemilla een plant voor iedereen. Het is probleemloze bodembedekker die in heel wat borders een plaatsje zou kunnen vinden. Niet alleen de ornamentale, zeegroene bladeren met zijdezacht oppervlak, waarop de dauwdruppels ’s morgens sfeervol glinsteren zijn van imponerende schoonheid, ook de prachtige geelgroene waas van bloemen mag er best wezen!

 

 Alchemilla.jpg

 

 

17:56 Gepost door Silvia Dubois in Flora | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook

Commentaren

Hey! Leuk dat je langskwam op m'n blog! En ja...het postje begon wat sombertjes, maar eindigde toch heel lenteachtig vond ik hoor! :-) Het is al een tijdje voorjaar op m'n blog trouwens...en het nu uitlopende vrouwenmantelblad zal er ook al te zien geweest zijn...want ik nam toevallig afgelopen zaterdag nog foto's in m'n tuin en daar staan er véél van! Prachtige plant die zich behoorlijk makkelijk zelf uitplant! :-)))
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 04-04-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.