27-03-11

Een tijd van hoop

Het voorjaar begint geleidelijk en eindigt met een explosie aan blad en bloemen. Als de lente eenmaal losbarst, gaat het zo ontzettend snel dat je de veranderingen haast niet kan bijhouden. Het sap gaat stromen, spichtige scheutjes worden voller, de horizon is een stuk optimistischer en overal ontdekken we kleur.

Bij de plantenkweker was het de afgelopen dagen bijzonder druk. Al kuierend doorheen de rijen, viel me vooral op, dat er heel wat impulsaankopen gedaan werden. Planten die er mooi uitzagen gingen de kar in. Een enkeling had dan toch een lijstje bij. Ook ik wist perfect wat ik nodig had om de natuur wat dichter bij huis te halen. Een klein leeg plekje werd ondertussen met de pas verworven rijk bloeiende vaste planten en een heester beplant, in de hoop heel wat vlinders aan te trekken. Vlinders zijn een lust voor het oog en zorgen voor net dat beetje extra wat de border helemaal tot leven te brengt.

vlinder.jpg

 

Om een geslaagde border te bekomen, is het nodig om eerst een plan te maken en de planten bewust te kiezen. Beplantingsplannen die resulteren in de mooiste combinaties zijn niet zo heel moeilijk, je moet enkel even stil staan bij je wensen en verlangens. Aan de hand van volgend stappenplan, kan je meteen van start:

 

1.       Vorm en/of de juiste plek in je tuin bepalen

2.       Plattegrond (liefst op schaal) uittekenen

3.       Markeren hoeveel licht de planten zullen krijgen

(volle zon=minstens 5 uur zon per dag, half-schaduw= 3-5 uur zon, schaduw=minder dan 3 uur)

4.       Bepalen welke kleuren je wil gebruiken

5.       Tijdstip bepalen waarin je bloei wenst

6.       Lijstje maken van planten, rekening houdende met hun kleur, vorm, bloeitijdstip, hoogte, lichtbehoefte, bodemeisen, …

7.       De planten verdelen over de ruimte en de aantallen bepalen

8.       Starten met inplanten!

 

18:20 Gepost door Silvia Dubois in Levenswandel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.