16-02-11

Voor de tuinen ontwaken

Om volop te kunnen genieten van een rijke bloei, om een sterk takkenstelsel te bekomen,  of om te voorkomen dat je een plant hebt staan die vooral uit ‘oud’ hout bestaat, hebben heel wat planten een jaarlijkse snoeibeurt nodig. De wintersnoei vindt plaats wanneer de planten volledig in rust zijn en heeft vooral tot doel om de planten een mooie vorm te geven. Daarnaast zal wintersnoei tevens de productie van jonge scheuten bevorderen.

 

De winter is het aangewezen seizoen om zomerbloeiende heesters te snoeien. Buddleia davidii (vlinderstruik) draagt bijvoorbeeld bloemen op jong hout, knipt u hem nu tot de grond terug (1 tot 2 knoppen laten staan), dan zal hij  u belonen met een rijke bloei. Ook fruitbomen als appelaars en perelaars kunnen in februari worden gesnoeid. Haal takken weg die elkaar kruisen zodat er voldoende licht in de kroon kan. Ziek of aangetast hout, dode of beschadigde takken haal je volledig weg.

 

Groenblijvende heesters die volkomen winterhard zijn en die te groot zijn geworden, kan je nog net in februari snoeien. Zo hoef je vogels niet te storen die binnenkort op zoek gaan naar een plekje om hun nestje te bouwen.

 

De jonge frisse stengels van afstervende siergrassen (Miscanthus, Pennisetum, Cortaderia, Molinia, Calamagrostis en Panicum) hebben ruimte nodig om te groeien.  De volledige graspol moet je nu gelijkmatig snoeien, op 5cm tot 25 cm boven de grond, afhankelijk van de grootte van de plant.

 

Klimplanten zoals Wisteria (blauwe regen), clematis, en andere klimplanten als Hedera helix (klimop) mogen nu gesnoeid worden om de groei van jonge scheuten te bevorderen. Als je niet wil dat ze gaan overwoekeren, haal je best de scheuten weg waar je ze liever niet ziet verschijnen. Clematissen die in de zomer bloeien kan je nu, vlak boven een gezonde knop, afknippen op zo’n 25-40 cm.

DSC03992.jpg

08:34 Gepost door Silvia Dubois in Tuin | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.