11-02-11

Betovering van Helleborus

Niet enkel hun vroege bloeiperiode maakt Helleborus zo bijzonder, het zijn vooral hun grootte en de schoonheid van hun bloemen die hun aantrekkingskracht bepalen. Ze zijn er in talloze kleuren; van zuiver wit, lichtgeel en groen, donkerrood en zeer donkerpaars tot leikleurig blauwzwart in prachtige, subtiele tinten. Weinig andere bloemen durven de koude winter zo te trotseren en met hen te concurreren.

 

Helleborus zijn van oorsprong Europese planten. Ze behoren tot de ranonkelfamilie, Ranunculaceae; één van de meest gevarieerde families uit het plantenrijk. De bloemen van de meeste planten bestaat uit 4 onderdelen: kelkbladen, kroonbladen, meeldraden en stampers. De kelkbladen zijn de buitenste schutbladen die de knop beschermen, de kroonbladen zijn meestal opvallend en kleurrijk en dienen om bestuivers te lokken.

 

Ze groeien in iedere grondsoort: van kalk tot klei, en zelfs in zeer arme grond. Een verbeterde grond en een goede verzorging zal hun groei echter aanzienlijk bevorderen. In zeer droge grond hebben ze het erg moeilijk, hier moet veel compost en regelmatig een mulchlaag worden aangebracht. De vroege bloei van Helleborus duurt 10 tot 12 weken.

 

Helleborus1.jpg

09:07 Gepost door Silvia Dubois in Flora | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.