10-02-11

Ecologische tuin

Ecologische tuinen zijn in opmars. Als je vertrouwt op de natuur, wordt je siertuin een onuitputtelijke bron van verwondering. Een ecologische tuin houdt rekening met de menselijke wensen en behoeften en wil bijdragen aan meer natuur, aan het herstel van het landschap en aan een schoner milieu. Meer specifiek; een tuin die leeft en de seizoenen volgt, waarin chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest geen plaats hebben en waar een zuinig energie- en watergebruik een grote rol spelen. In een ecologische tuin is de natuur de inspiratiebron voor de tuin en de tuin levert op haar beurt een bijdrage aan de natuur. De natuurlijke processen worden gebruikt in het voordeel van de tuinier.

 

In een ecologische tuin wordt gekozen voor bomen en planten van eigen bodem, planten die zijn aangepast aan de grondsoort en aan ons klimaat. Ze zijn resistenter voor ziekten en plagen en geven een ecologische meerwaarde. Daarnaast is er ook plaats voor spontane natuur; plantensoorten die komen aanwaaien en zich vestigen, insecten, vogels en kleine zoogdieren. De ecologische tuin is echter geen wildernis waar alles je over het hoofd groeit; integendeel, wie inzicht heeft in natuurlijke processen, weet wat hij kan verwachten en hoe hij ermee om moet gaan.  Het spreekt voor zich dat in een ecologische tuin steeds gestreefd wordt naar een minimum aan tuinafval, een levende tuin betekent meer natuur en meer genieten. Een tuin waar hard gewerkt wordt, doch niet door de tuinier!

19:07 Gepost door Silvia Dubois in ecologie, ontwerp, Tuin | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook

Commentaren

Wel, ik ben blij verrast om dit artikel over ecologische tuin te lezen. Ik zie het als een kans om dat lapje grond terug te schenken aan de natuur. Je kan er zoveel ontdekken en van genieten. Het is geen wildernis, maar een bewust omgaan met de plantengemeenschappen die kenmerkend zijn voor een bepaalde streek, omgeving of biotoop. Het is boeiend te zien hoeveel rijker je tuin wordt aan dieren (vogels, insekten, egels, ...). Het is belangrijk te beseffen dat we terug op zoek moeten gaan naar een evenwicht met de natuur. Door planten te gebruiken die er niet thuis horen, door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, door het aanbrengen van andere grond, ..., verstoren we steeds dat natuurlijk evenwicht.
Als ik nog wat tijd vind, zal ik zeker uw andere artikels eens lezen.

Gepost door: Peter De Smedt | 23-02-11

Reageren op dit commentaar

op de website van velt kan je heel wat tips vinden over ecologisch leven en tuinieren.
http://www.velt.be

Gepost door: Annick | 02-03-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.