08-02-11

Woekeraar - Equisetum arvense

Onkruid kan al flink opschieten. Als je tuin overwoekerd wordt door equisetum arvense, in de volkstaal ook wel heermoes, paardenstaarten, kattenkroet of zelfs akkerpest genoemd, dan is het nu het aangewezen tijdstip om daar iets aan te doen. Omdat heermoes vooral goed gedijt in slecht gedraineerde, en in vaak te zure kleigrond, kan u best de grond verlichten door er goed verteerde compost onder te verwerken en vooral door op de juiste wijze te draineren. Als u echt de strijd wil aangaan met deze woekeraar, kunt u de wortelstokken uittrekken. Ga hierbij wel zorgvuldig te werk, want elk klein vergeten stukje wortel groeit later weer uit tot een gezond nieuw exemplaar. De wortelstructuur is bijzonder complex en uitgebreid; ze gaan zo’n 30 cm de diepte in, vertakken zich vervolgens meters ver horizontaal, duiken weer zo’n 30 cm dieper, om zich opnieuw horizontaal uit te strekken, en dit kan zelfs doorgaan tot ze vier tot zes meter diep zitten.  Het spreekt voor zich dat u over meer dan één nachtje ijs zal moeten, om dit sterke onkruid uit te roeien. Met regelmaat alles tot tegen de grond afknippen helpt, zo kunnen nieuwe knoppen zich niet voortdurend vormen. Als u dit blijft volhouden, is de kans groot dat u uiteindelijk van dit onkruid verlost zal zijn.

Rol in het ecosysteem: het afkooksel heeft een natuurlijke schimmelwerende werking en is daarnaast erg doeltreffend tegen oïdium (meeldauw). U heeft slechts 100 gr. paardenstaarten nodig; dompel ze 24 uur onder in regenwater en laat ze vervolgens een 20-tal minuutjes koken. Eenmaal afgekoeld kan u de rozenstruiken, fruitbomen, winterharde planten en groenten in de moestuin met de oplossing besproeien. Daarnaast is heermoes een erg mineraalrijk kruid. Heel wat planten doe je een groot plezier met een extra gift vloeibare meststof, welke zeer eenvoudig bekomen wordt door een afkooksel te maken van dezelfde hoeveelheden plant en water (ongeveer drie kwartier sudderen).

equisetum.jpg

17:05 Gepost door Silvia Dubois in Onkruid | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook

Commentaren

Dank voor deze tip van de Heermoes of kattestraarten. En het is vooral fijn te horen dat je het afkooksel nog kan gebruiken tegen meeldauw! Nogmaals van harte dank en ik kom zeker nog terug om nog meer tips op te doen!

Gepost door: Jenny en Will | 03-04-11

Reageren op dit commentaar

Bedankt voor deze tip!
Mijn tuin staat er vol van!
Gr.
P-TER

Gepost door: P-TER | 10-04-11

Reageren op dit commentaar

Hallo kunnen jullie zeggen of de kattestaart giftig is voor huisdieren.We hebben een maltezer en elk stukje dat boven komt moeten we gauw afbranden anders eet ze hem op.Kan dit kwaad voor haar.
Gr

Gepost door: Fam den Ridder | 16-03-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.